ANALOGT FOTO

Ett fredags-hej och lite fotonörderi

analogt foto

Hej på er! Nu var det någon vecka sedan jag bloggade. Jag kände att jag behövde lägga lite tid på att göra, och njuta av ledigheten, och inte bara dokumentera och reflektera. Så jag har läst Midnight Sun, (Twilight ur Edwards perspektiv som precis har släppts! (och där försvann all min värdighet… haha!) Nej, men Stephenie Meyer skriver så bra!). Och jag har försökt sätta mig in i hur min nya analoga kamera fungerar. Under stuganveckan så hittade jag nämligen en Voigtländer Vitomatic IIa på Tradera som kan vara den mest finurliga och underbara kamera jag sett. Riktigt stabil med massor av finesser. Så idag blev första rullen film inmatad och i helgen blir det en tur till Lund för att testa den! Ska bli spännande att framkalla filmen, för man vet ju aldrig om gamla kameror fungerar som de ska, men håller tummarna!

Fotonegativ och de redigerade bilderna

Men mitt i läsandet av manualer och googlandet efter potentiella tillbehör kom jag in på att försöka scanna in bilderna själv här hemma. För att framkalla bilder är en dyr historia i sig, men att också få dem inscannade i fotobutiken kan lätt dubbla priset, så jag undersöker mina alternativ! Man kan såklart köpa en scanner för ca 3500kr, vilket jag kanske kommer göra om jag blir hooked. Ett annat alternativ var att köra en MacGyver och testa att fota in negativen med en ipad, två glasskivor, min digitalkamera och ett stativ.

Sagt och gjort! Jag letade fram några negativ för bilder jag fotade förra sommaren med min Kodak Retinette Ib och testade att fotoskanna dem! Resultatet ser ni på bilderna i det här inlägget. Bilden ovan till vänster är fotot och till höger så är den redigerade (inverterade) bilden. Efter att jag i grova drag fixat till inställningarna så beskar jag ut alla bilderna och redigerade dem var för sig.

analogt foto
analogt foto

Det är inte lika bra kvalitet som inskanningen från en fotostudio, men för att vara ett första försök så är jag ändå rätt så nöjd! Anledningen till att jag är så fascinerad av analogt foto är ju för grynigheten och misstagen i form av ljusinsläpp, blurr och saker man inte kan förutse. Det är ju det som är det underbara med konst, när det inte blir exakt som man tänket sig för att mediet man arbetar med lever sitt eget liv. (Vilket är svårt att få till med dagens foto.)

analogt foto

Jag ska fortsätta att undersöka allt och testa mig fram, men så kul att äntligen vara igång! Detta är verkligen något jag har längtat efter att ha tiden och fokuset att gräva mig ner i. Hoppas att ni har en fin sommar! Herregud vilket varmt Augusti vi fått!

analogt foto
analogt foto
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *