ANLEDNINGEN TILL MIN STORA DECLUTTER

Minimalism, tankar och motivering

palmehuset botanisk have københavn

Som ni märkt har jag fått en nytändning på minimalism så jag tänkte att vi kunde lägga ett helt inlägg på ämnet. Gå in mer på anledningen till att jag har känt behovet av att rensa igenom mina saker, och bara ha kvar det som i min värld just nu är det mest essentiella. Jag är i vanliga fall expert på att bara köra på och sedan berätta om det i efterhand, men den här gången tänkte jag att det kunde vara kul att diskutera processen under tiden det händer.

Mindre överväldigande

Det började väl egentligen här, med en allmän känsla av att lägenheten aldrig blev ren och det var överväldigande med plotter på alla ytor. Troligtvis i samband med coronan och att både jag och J studerar/jobbar hemifrån. Samt det psykologiska fenomenet att när du inte kan kontrollera det som pågår i världen så försöker du kontrollera det du kan.

Städandet hemma bestod alltid av ”plocka undan saker” innan man kunde göra det faktiska städandet, tex dammsuga, damma eller torka av ytor. På något sätt hade jag lyckats glömma mycket av informationen jag hittat kring 2017 om minimalism och helt tappat fokuset. Tror lite det var bröllopet med alla inköp inför det samt flytt med ett nytt hem att inreda som gjorde att jag snabbt gled in på spåret av shopping igen. (För att sen inte tala om coronan och nätshoppingen den fört med sig).

Så Jag har under de senaste året spenderat stor tid på att rensa igenom jobbiga ytor, tex garderoben, vinden, köket och tv-bänken vi skulle donera men som nu var hem till för många prylar. Jag har också köpt ett fåtal saker som komplement till garderoben, enbart basics (tydligen är 15 festklänningar inte en användbar garderob). Och nu i mars ska jag och mamma ha en no-buy igen för att försöka vänja oss av vid shopping-vanan. Men nu till de andra anledningarna.

Renare ytor och enklare städning

Så vi kan väl ta denna först ut, jag hatar att städa, så enkelt är det. Men genom att ha plotter på alla ytor så gör jag det oändligt mycket svårare för mig själv att hitta motivationen till städning. Genom att ha mindre grejer, plocka undan de grejer jag har så får jag färre ytor att städa och de ytor som finns är rena och enkla att bara damma av. (Obs, bilden är från min stora garderobsrensning i december och inte standardläget i lägenheten haha)

Lugnare sinne med mindre distraktioner

Allt du ser i din omgivning är en distraktion så länge det inte leder dig framåt i den riktning du vill att ditt liv ska ta. Därför har jag jobbat massor med att minska mitt intag av sociala medier och digitalt plotter. Det är också därför jag vill skapa fler tomma och rena ytor i lägenheten. För ser du en bokrygg, kommer du läsa namnet på den och du kanske tom kommer känna att ”juste, den måste jag läsa”. Detta är inget som får din hjärna att må bättre och slappna av. Att känna sig lugnare, och ha mer tid till det som är viktigt känns som rätt väg för min psykiska mående.

Jobba med min sentimentaliet / hoarding-tendenser

Alla saker som hamnar i lägenheten katalogiseras i min hjärna som ”min grej”, och ju längre tid jag äger saken i fråga, desto starkare blir känslan av ägande. Vilket också gör saken desto svårare att bli av med. Vissa saker kan man vara resonlig med, jag är inte speciellt sentimental men tex köks-grejer. Men försök få mig att slänga ett läppstift som jag inte ens tycker om… Det går inte! (Eller jo, nu, efter mycket jobb har jag lyckats göra mig av med ett fåtal, men det kräver fortfarande orimligt mycket energi). Så jag ser min strävan efter minimalism/essentialism som ett sätt att jobba med de känslorna, och lära mig att klara mig med mindre, och avgöra vad som faktiskt är viktigt.

Mer funktionellt

I slutändan vill jag att alla saker jag har ska ha en funktion. Målet är att även majoriteten av sentimentala och dekorativa saker i hemmet ska va funktionella. Det kommer såklart inte gå med allt, men jag vill försöka granska sakerna i min omgivning kritiskt. Självklart har jag också en hållbarhets-tanke i grunden till detta. Genom att köpa bättre kvalitet med färre saker och bara ha det jag tycket är viktigt så kommer jag belasta miljön mindre.

Försöka ta kontroll över livet

Som någon vis person sa i någon av alla videor jag sett, om du inte tar kontroll över ditt liv/din tid, kommer någon/något annat göra det åt dig. Jag kände tidigare att mina saker och att leva livet generellt men ekonomi, tidsplanering mm var så överväldigande att det inte ens gick att göra något åt. Men sen anammade jag konceptet ”många bäckar små” i alla aspekter av mitt liv och har försökt att göra något litet i den riktning jag vill leva. Rensa bland en liten del av mina saker, göra lite yoga för att bli av med min smärta i ryggen, fondspara lite för att ta kontroll över min ekonomi, gå upp vid kl 6 så att jag kan styra min dag istället för att någon annan gör det åt mig.

Än så länge tycker jag att det hjälper och fungerar fint. Men det kräver konstant påminnelse om att inte ha någon brådska och att även det lilla du gör kommer räcka och göra stor skillnad framöver, för det gör det. Genom att försöka fokusera på det lugnet håller sig hjärnan mindre stressad och du får faktiskt gjort mer.

Göra garderoben användbar

Ja som jag nämnde i början så har garderoben också fått sig en genomgång, och kommer även fortsatt få det framöver. Jag vill att det ska kännas lätt att klä på mig på morgonen, hitta en kombination av kläder jag känner mig bra i, dvs som både är bekväma och som jag känner mig som mig i. Jag har haft en tendens att lägga allt krut på festklänningar och skor, men desto mindre på kläderna man använder varje dag. Patricia på A Small Wardrobe sa det så bra. Jag tror principen hette Pareto-principen och hennes version var att du använder 20% av dina kläder 80% av tiden. Dvs så borde man egentligen kanske bara ha 20% av sin garderob (plus 10% i fluff för nöje då jag inte tänker va så stenhårt minimalism) men göra sig av med de 70% som inte används regelbundet.

Hon pratar också mycket om att föra dagbok över vilka kläder man använder för att 1. Motivera sig till att komma ur mjukiskläderna #corona och 2. Ta reda på vilka plagg man faktiskt använder så att man kan se vad som är ens egentliga garderob och stil, och sedan kunna fokusera på att justera de plaggen till ens ultimata garderob. Jag har som sagt köpt ett gäng bra basics de senaste veckorna som jag tänkte dela med mig av snart!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *