ÅRETS TRÄDGÅRDSBLOMMOR

Okej, det är dahlior, nästan bara dahlior… haha

Satt och kollade igenom bilderna från sommaren och hittade de här från 28 juli som nog kan ha varit då trädgården var som finast i år.

Ni får ursäkta den vildvuxna gräsmattan (kan man som trädgårdsingenjör, eller rent av svensk medborgare, säga att man inte gillar gräsmattor utan hellre vill ha en blomsteräng?) Hur som helst, såhär såg trädgården ut tidigare i sommar, och här ser ni hur dahliahäcken och blomsterbågen blev.

Blev verkligen en klockren avskärmning från sällskapsytan bakom. Mina tidigare inlägg hittar ni här:

Buketter

Det bästa mer årets blommor har varit att kunna plocka in stora och vackra dahlior direkt från trädgården. ’Karma Choc’ och ’Café Au Lait’ är årets favoriter.

Jag menar hur fint?!

’Karma Choc’ blir nästan svart och med mörkt bladverk så bryter den av superfint mot det mjuka och spröda. Luktärterna på denna bilden var mina favoriter, tror det var ’Piggy Sue’.

Fick till och med pryda toaletten!

Luktärterna

Favoriten i år bland luktärterna blev definitivt ’Piggy Sue’ tätt följt av ’Juliet’. Det som var lite tråkigt med de rödtonade luktärterna var att de blånade när de sattes i bukett. Hållbarheten inomhus för luktärter är ganska kort om man jämför med dahlior, dock doftar de helt magiskt vilket ändå gör dem förtjänta av sin plats. De mjukar också upp buketter som annars hade varit ganska strikta. Tillför en vimsighet. Dock gillar jag inte de kalla gröna tonerna på bladen som de får när de är placerade i kluster. (Inte i min trädgård iaf) så får i så fall sprida ut dem så det inte blir lika påtagligt. vet inte varför jag ogillar den där gröna, medelhavsväxts-färgen. (Troligtvis för att det påminner om sjukhusgrönt, ni vet vilken färg jag menar!)

Dahlior

Så hur gick det då med årets dahlior? Helt okej ändå måste jag säga! Jag förodlade mina dahlior inomhus vilket resulterade i att plantorna blev lite rangliga då jag inte beskar dem något (läste att de kunde försena blomningen, men hade nog egentligen inte gjort så mycket!), Mina dahlia ’Witthem’ som inte fått plats i fönstret blev därför ljusbladiga och rangliga vilket gjorde att jag fick klippa ner dem utomhus och de återhämtade sig inte riktigt. Nästa år ska jag vänta med planterandet och sätta dem direkt på friland!

Henriette vad den första dahlian som blommade och den kom tidigt. Jag vet inte riktigt om den torkade ur mitt i blomningen (då jag var på semester en vecka där) eller om något annat drabbade den för helt plötsligt vissnade bladen ner vilket lämnade ett litet hål i dahliahäcken. Den dog dock först efter att ha gett kanske 10 blommor så den kämpade ändå på bra!

Alla de andra dahliorna klarade sig väldigt bra! Jag märkte att ’Tsuki Yori No Shisha’ fick lite bladlöss men utöver det så klarade de sig bra. Fick också tips från Rosanna som praktiserat på Slottsträdgården i Malmö att spruta dem med såpavatten vilket jag ska testa nästa år! Men nu tänkte jag att vi kunde ta oss en titt på dem var och en!

Café au Lait

Först ut är den mest magiska! ’Café au Lait’. Dahliornas dahlia! Hur fin!? Älskar att en lutade mer krämigt peach än rosa då dessa verkar variera lite. Gillar också att de på baksidan har rosa ränder. En av mina två knölar lyckades jag dock ta kål på då jag vattnade den förtidigt så knölen ruttnade… men det var också därför jag köpte två! Den som blommade blommade massor! Märkte att blommorna var större i början och blev snäppet mindre senare på säsongen så borde kolla upp gödsling under säsongen till nästa år. Jag märkte att det var ganska mycket tvestjärtar men tror att de flesta av dem sov på krukfaten vid krukorna som stod runt omkring så blev ingen påtaglig skada på dahliorna!

Karma Choc

En annan favorit var som sagt ’Karma Choc’. Min absoluta favoritfärg och med nästan svarta stjälkar och mörkt bladverk sticker den verkligen ut i trädgården. Då jag planterade min klätterros och rosenbåge i samma pallkrage som dahliahäcken så fick jag tyvärr flytta på dessa vilket jag tror var anledningen till att de inte blev lika höga som vissa av de andra. Tror dock att detta är en lägra växande dahlia än tallriksdahliorna hur som helst.

White Onesta

’White Onesta’ var en dahlia jag panikköpte då jag villa ha någon liten dahlia att blanda ut med. Jag tycker den gjorde det riktigt bra men denna dahlian är inget unikt eller utstickande, dock fin som fyll! Och blommade rikligt!

Tsuki Yori No Shisha

Detta var en lite rolig dahlia. Denna var också en tallriksdalia men med krulliga kronblad. Väldigt unik och vacker men fick som sagt lite problem med bladlöss. Det tråkiga med de vita dahliorna är att de blir bruna när de vissnar och inte håller lika länge i bukett som tex ’Cafe Au Lait’ eller ’Karma Choc’. Dock en underbar och väldigt unik blomma!

Witthem och Henriette

’Witthem’ fick faktiskt ett par blommor men de var inga jag plockade då de blev väldigt små (efter att jag bränt bladen och flyttat dem), men detta var även en av dahliorna som drabbades av bladlöss.

’Henriette’ berättade jag om innan men här kan ni se den i en bukett jag gjorde tidigare i sommar. Riktigt pampig men lite mer neonig än laxrosa som jag hade tänkt mig! Och detta var sommarens blommor!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *