CHEZ WOOD

Sofia Woods nya kokbok

chez wood

Idag (lördag) har dagen spenderats i sängen, både jag och Jonathan har dragit på oss världens förkylning och då det dessutom regnar utanför bestämde vi oss för att bara va.

Först var jag lite besviken då det var så mycket som jag ville göra i helgen, åka till Helsingør och fira att första snön faller (dvs J-day, vilket för er som inte vet, är när Tuborgs julöl släpps för året), jag hade också tänkt åka på Ljusstämning i Sofieros slottsträdgårdar och så ville jag plantera tulpaner, vitlök och göra trädgården redo för hösten. (Det hade inte heller skadat med en liten vandring i höstsolen… Om det hade varit någon sol that is)

chez wood

Men istället ligger jag här med en rinnande näsa, feber och huvudvärk. (Med lilla kaninen Wilbur som håller mig och Jonathan sällskap!) Idag är dock ett exempel på när en dålig dag kan bli ganska bra ändå! För en heldag sängliggandes gav mig möjligheten att sträckläsa Sofia Woods nya kokbok! Så jag tänkte passa på att dela med mig av mina tankar om boken och vilka rätter jag vill testa först! (när näsan slutar vara täppt och smaken kommer tillbaka till mig igen. Haha)

Först ut vill jag bara prata lite generellt om Chez Wood. Det är sällan jag ser så mycket fram emot en bok som jag sett fram emot denna! Sofia verkar va en så härlig och ödmjuk person som alltid delar bilder på den mest hjärtliga maten. Så allt det inkapslat i en bok lät ju bara perfekt. Efter att nu ha spenderat eftermiddagen med att läsa den så verkar alla recept både lättlagade och goda! Precis i min stil med italienska smaker som vitlök, citron, pasta och tomatsås, blandat med varm mysmat som bananbröd och ostar i ugn. Allt enkelt och utan för många krusiduller.

Som en bonus tipsade hon också om dukning och hur man skapar enkel vardagslyx med ett hållbart fokus.

chez wood

Men nu till den där Chez Wood inspirerade ”helgmiddagen” vi hade ätit om smaklökarna inte var dämpade av förkylning:

Till frukost

Ugnsbakad gröt med pocherad frukt

Kokosmjölksmoothie med mango och mynta

Jag har så länge haft total idétorka när det gäller frukost, just nu blir det oftast scrambled eggs då jag tycker man håller sig länge på det och det är lättätet. Men på en helg kan man låta det ta lite mer tid, så en ugnsbakad gröt med pocherad frukt serverat med en kokosmjölkssmoothie med smak av mango och mynta lät ju inte helt fel!

chez wood

Till lunch

Rostad pumpa och brysselkål med chèvre och valnötter

Hur gott lät inte det här. Pumpa är en sån där grönsak som jag själv kan tycka är svår att veta vad man ska göra med. Jag har precis börjat testa att göra en kryddig soppa, och läst om pumpa i ugn, men den här kombinationen med den rostade pumpan, den lite söta brysselkålen tillsammans med chèvre och valnötter lät ju magisk!

chez wood

Till eftermiddagsfika

Bananbröd

Ja, eftermiddagsfika fick bli en egen kategori, för när jag visade Jonathan bilden på det här bananbrödet med jordnötssmör och flingsalt fick jag reaktionen ”Oooooohhhh…. Yeah! Yeah!” Så jag tar det som att den är ett måste i vår imaginära helgmiddag!

Till middag

Pasta med kronärtskocka och citron

Bakad brie med varm rosmarinhonung, fikon, nötter och bär

Affogato

Kronärtskocka är så underskattat! Allt man stoppar kronärtskocka i/på blir gott, det kan vara på pizza, som varm dipp eller som här i en krämig pasta med citron! Mums! Efter pastan hade det blivit ugnsbakad brie. Det är en stående favorit här hemma, oftast med nötter, torkad frukt och honung, men denna kändes som vår vanliga brie fast nästa nivå med rosmarinen och de färska bären.

Efterrätten med glass, espresso och likör känns som en härlig kompromiss för mig och Jonathan. Han älskar allt med glass och dricker kaffe som jag vet inte vad, så egentligen är väl detta hans ultimata dessert (om äta glass med sked direkt ut burken inte stod på menyn) så genom att göra det till en faktisk dessert i ett fint glas och ringla lite likör på, så blir glassburken med sked anpassad även till mig!

Avslutningsvis vill jag bara säga att det är sällan jag läser en kokbok där jag kan tänka mig att laga allt, men det gör jag verkligen när jag tittar i Chez Wood! Grattis till den fina kokboken Sofia!

chez wood
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *