DEN IMAGINÄRA HÖSTTRÄDGÅRDEN

Om jag hade vetat det jag vet nu lite tidigare

I skrivandes stund sitter jag här med ett glas portvin, Merci-choklad i chokladkakeform och en nyss avslutad film med George Clooney och Renée Zellweger och tänker på min klasskompis Annica som påstod att jag är mer en tant än en 25-åring när jag radade upp Tom Hanks på listan över snygga män… Förstår inte vad hon menar… Idag har Jonathan varit på öl-safari med en jobbarkompis vilket har gett mig en hel lördag till att göra vad jag vill. Jag har varit på loppis, läst mina favvobloggar, googlat smycken på Kalplans, druckit bubbel och kollat på film. Nu är klockan snart natten (okej, den är 21.57… men jag var ju en tant kom vi väl fram till?!) Så jag tänkte passa på att avsluta den här dagen med lite drömmande (Innan sista filmen vill säga, Jane Austens Book Club) Nämligen ett inlägg om hur den ultimata höstrabatten skulle se ut.

Jag är så tacksam för att jag får studera i en så vacker miljö som Alnarp. Men det gör ju också att kraven jag sätter på min egen lilla trädgårdsplätt blir högre och högre för varje dag. Men då allt inte kan göras på en gång, speciellt inte skapandet av en höstträdgård samma månad som man vill bo i den, så tänkte jag nu istället fantisera ihop den ultimata höstträdgården som lite inspiration till nästa år. Ovan ser ni en av mina nya favoriter, Anemone x Hybrida. Jag vill ha Höstanemoner överallt, de är så vackra. Om jag skulle beskriva dem med ett ord så skulle det vara quirky. Sättet de ringlar sig upp mot himlen med en rund knopp på toppen, eller en vacker vit blomma.

En av mina absoluta favoriter som får perennsortimentet på Alnarp att dofta underbart är Actaea simplex. Sorten ’Brunette’ gillar jag lite exta mycket då den har mörka blad. Denna blomman har en så vacker övergång från brunröda blad upp till vita blommor med vackra rosa toner därimellan. Sen som sagt doften gör att den är värd en plats i varje trädgård!

En till vacker men ganska otymplig växt är Helianthus annuus. Tycker egentligen att solrosor kan vara lite pråliga men en eller två av denna djupröda sorten hade inte skadat i bakgrunden av allt annat!

Cobaea Scandens är en klätterväxt som jag faktiskt såg på Instagram för första gången, bilden var i lite dovt motljus och siluetten av den här blomman, som nästan såg ut som om den var syntetisk och sydd i något tunt tyg, var så vacker! När jag sedan upptäckte att just Klockrankan var på vår växtlista inför tentan fick jag en anledning att gå ut i sortimenten och fota och nörda lite till. Kändes nästan lite som att träffa en kändis i växtformat.

Astrantia Major var en av glosorna jag hade mest problem att lära mig, tills jag såg den i verkligheten och insåg att Astrantia Major är det latinska namnet för en av mina favoritblommor. Funderade faktiskt på att ha ett par av dessa i min bröllopsbukett innan mamma stoppade mig genom att påminna mig om att de stinker! Inte idealt! Men i min imaginära höstrabatt skulle ett par skira Stjärnflockor gärna få bo.

För att täcka jorden med ett djuprött golv skulle jag vilja använda Ajuga Reptans. Fylld av vackra blad och ibland även en ljusblå blomma som sticker upp. Jag skulle också gärna plantera några julrosor, som tex denna eller denna, då julrosor är så vackra! Frågan är bara hur min höstrabatt skulle se ut under resten av året, men det är väl det här som är fördelen med imaginära rabatter? Att man inte behöver bry sig?

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *