EN SOLIG HÖSTTUR TILL HELSINGØR

Med inhandlande av mumsig dansk mat!

Hej på er! Idag är en ganska fin morgon utanför fönstret, isig och klar med pastelliga färger. När jag var i Småland i söndags så kom också första snön (för mig i alla fall). Och med tanke på hur Skåne brukar vara (av min erfarenhet från förra året that is) så är det inte säkert att jag kommer få någon första snö här nere. Så jag är glad att jag i alla fall fick den i Småland. Igår lyckades jag dessutom knåpa ihop en grankrans till ytterdörren så nu börjar julstämningen sakta sprida sig.

I eftermiddag kommer Jonathans pappa och bror på besök med en soffa jag ärvde från farfar. I röd/orange sammet. Så fin! (trots att min farbror direkt frågade vad jag skulle täcka den med när han hörde att jag skulle ha den… *ignorerar*) Jag tycker den är väldigt fin i alla fall! Och så fantastiskt skön att sitta i! Planen är att sätta tvn på väggen, ta bort tv-bänken och göra vardagsrummet till mer av en sällskapsyta med en soffa under tvn och en på motsatt sida. Som ett gammalt engelskt sällskapsrum. Typ såhär som de har i Downton Abbey, fast i mindre skala såklart!

Imorgon blir det nog en tur till Köpenhamn med allihopa, men nu till dagens inlägg! Igår var jag en tur till Helsingør och tänkte nu dela lite mobilbilder från dagen. En dag som började lite grått och trist som ni kan se ovan, men som sen blev riktigt fin och härlig. Ni vet en sån där dag när man inte riktigt har någon plan utan bara tar dagen allt eftersom den kommer! Dagen började med en promenad genom Helsingborg ner till havet. Älskar havsluften och hur vinden och vågorna dämpar allt annat ljud och hur man bara kan stå och titta ut mot Danmark och Kronborg slot på andra sidan.

Då jag hade tid bestämde jag mig för att åka över till Helsingør och skickade denna bilden till Jonathan. (Alltid bra att meddela någon vart man är när man åker utomlands, om än bara till Danmark, eller hur? haha)

Varav Jonathan svarade med fotot till vänster på färjan jag var på, och jag med bilden till höger på Jonathans jobb (ligger precis under kyrktornet!) Vilka nördar! haha

Helsingør

20 minuter senare var jag framme och möttes av ett soligt Helsingør!

Då jag inte hade planerat att åka iväg hade jag ingen läpprodukt med mig, och trots att vi inte har snö här än torkar allt ut. Så jag använde det som en ursäkt för att går in på Matas och köpa en ny Elizabeth Arden Eight Hour Intensive Lip Repair Balm. Har haft två igång parallellt som nu båda tagit slut så detta blir fjärde byttan jag går igenom! Älskar när man öppnar en ny skönhetsprodukt och den bara ser perfekt ut!

Munkgade

Sen gick jag en tur genom stan till en av mina favoritgator, Munkegade, fyllda med gamla färgglada hus och kullerstenar. Här hittar du mitt inlägg från i våras med bilder på samma ställe!

Hur mysigt med julpyntet? Granriset runt dörrkarmen var ju fantastiskt vackert, och kransen med äpplen likaså!

Lynhjems eftf. Ole Jensen

När jag hade såsat runt tillräckligt (gått i alla second hand- och kristall-butiker) ställde jag in siktet på Lynhejms ost, min favoritostbutik i Helsingør.

Det är en helt fantastisk ostbutik med hur mycket ostar som helst! Mmmmm… Jag köpte en dansk blåmögelost (de runda i mittersta korgen på högra bilden), en getost med olika kryddor och såklart min favorit från Arla Unika – Gammelknas.

Pesto-osten såg inte helt illa ut den heller!

Bilden på ost för 300kr som jag skickade till Jonathan, oops.

Sen blev det en tur till Føtex för att ladda upp med alla Danska mat-måsten man inte får tag i hemma:

  • Lite olika julöl, (Fine Festival som är den godaste, Tuborgs Julebryg pga jul och KB juleøl till att blanda med fanta)
  • Skyr med vaniljsmak till Jonathan då det tydligen är SÅÅÅ mycket bättre än kvarg…
  • Stryhns leverpastej (som ska serveras varm med bacon och champingjoner till frukost imorn)
  • Romtoppe (bästa danska julgodiset, nej jag tänker inte dela med mig!)
  • Soppebullar
  • Wienerbröd med chokladglasyr

Med matkassarna i handen ställde jag in siktet på Helsingørs äldsta hus. En rekommendation från en man som såg mig fota alla gamla byggnader och sa att jag i så fall bara måste gå och titta på detta också.

Möttes av den här fina gatan på vägen!

Hur kan så lite mat väga så mycket??

Såg en vacker rosenbuske mot en putsad rosa vägg.

Och den mest gudomliga stockrosen! Detta måste väl vara den ultimata färgen? Tillsammans med det senapsgula också! Så fint!

En annan härlig färgkombo var denna mörkbruna och puderblå!

Strandgade 27

Sen så kom jag fram till Helsinørs äldsta hus! Strandgade 27 från år 1577. Fantastiskt vackert med sina sneda bjälkar och vita färg!

Efter en kringelkrok och i en korsning, precis som mannen beskrev! haha

Så mycket sol! Första solen på länge vilket gjorde den ännu mer uppskattad!

Sen bar det av hemåt! Jag och mina matkassar vinkade till Helsingør Kronborg slott och det var den dagen!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *