FÖRBEREDER TRÄDGÅRDEN INFÖR VINTERN

Höstfix, vinterförvaring av dahlior och tulpanplantering

Godmorgon! Just nu sitter jag i köket och ska strax göra mig redo för en ny dag med föreläsningar om bokföring. Inte mitt ämne, men om man målar lite under tiden så fastnar faktiskt lite av det! Lägenheten håller också på att få sig en rejäl genomgång just nu, vi har möblerat om köket, skaffat en ny förvaring, allt innehåll i garderoben ligger just nu på golvet och ska rensas igenom, men man kan nu gå genom sovloftet utan att snubbla på en hög med kläder vilket är skönt. Ni vet den där känslan när man är mitt i kaoset innan saker börjar klicka och hitta sin plats? Där är vi just nu!

Köket är dock en av de få platserna som är fina just nu och har hittat en favoritplats framför fönstret där man kan värma fötterna på elementet. Satt alltid så i mitt gamla barnrum. Utöver köket så är även trädgården färdig inför hösten så tänkte att vi idag skulle ta oss en titt på det.

I lördags så var det dags att göra något åt trädgården! Sedan J klippte av vår förlängningssladd i sommar så har trädgården lite fått leva sitt eget liv. (Måste skaffa en ny sladd, alternativt handjagare men det får blir till nästa år). Dahliorna har kämpat på väl i sommar men det är dags för dem att komma in i vinterförvaring innan de ruttnar.

Luktärtorna är vissna sedan länge, och ruccolan jag planterade i slutet av sommaren men glömde skörda har vuxit sig helt galen!

I krukorna står det också lite blandat med vissna saker!

Här har vi vår lilla fläderbuske ’Black Lace’, som torkade ut lite i sommarvärmen men förhoppningsvis kommer återhämta sig framöver!

Men nu till dahliorna! Då detta året är första året med dahlior för min del så var det spännande att se hur man skulle vinterförvara dem! Jag började med att luckra upp jorden kring knölarna och pilla bort de värsta jordklumparna…


… sen sköljde vi av den sista jorden…

…och klippte därefter av stjälkarna!

Såhär ser de ut sen! Efter detta rensade jag också bort lite av smårötterna, men verkar vara lite varierat om vad folk tycker funkar bäst på nätet så vi får se!

J hjälpte såklart till! Vi hade några missöden och Dahlia ’Henriette’ klarade inte sommaren utan hade förmultnat nästan helt. I en av krukorna så hade också en dahlia vad jag misstänker är knippebakterios, vilket skapade panik och fick mig att tömma halva pallkragen på jord. Jag hade nämligen tömt krukan i pallkragen för att gräva ut knölen innan jag såg att den var märklig. Så nu var all jorden blandad och jag visste inte vad som kom från krukan. Jag hoppas jag tog tillräckligt men vi får se nästa år.

Därefter slängde vi på lite gödsel i pallkragarna, tror egentligen det är bäst att gödsla på våren, men då jag ska plantera tulpaner redan nu så passade jag på när jorden ändå var ”tom”. Jag klippte också ner myntaplantorna.

Och jordgubbsplantorna, både här och i pallkragarna. Egentligen mår de flesta växter bra av att ha kvar bladen över hösten, men just jordgubbar har en tendens att mögla om man inte klipper ner dem.

Pallkragarna tömda på luktärter och ruccola.

Och satte fram fågelmataren. Småfåglarna älskar att sitta i häcken och sen flyga fram och hämta mat. Så mysigt med fågelkvitter så det vill vi definitivt uppmuntra!

Sen var det dags att plantera tulpaner! Om ni vill se vilka jag planterade så kan ni läsa det här inlägget. Efter det fick jag även ett par tulpaner av Rosanna ’Black Hero’.

Jag köpte också ett gäng Armani på Hvilan.

Såhär placerade jag ut tulpanerna. Jag satte dem mixat och började med att placera ut alla mörkröda så att de var jämnt fördelade. Sedan fortsatte jag med alla vita tills de var lagom fördelade.

De står relativt tätt, men jag utgick ifrån det John Taylor berättade i somras på Hvilan när jag och Rosanna var där, att man i Nederländerna odlar tulpaner genom att bara pluppa ut dem i jorden huller om buller och nästan lök mot lök. Så det verkar som att tulpaner inte ska va så svårt att lyckas med! *knock on wood*

Det verkar finnas olika sätt att plantera tulpaner, jag tror de flesta större parker gräver ut ett 10cm lager jord, placerar ut tulpanerna med benmjöl och lägger sedan jorden ovanpå igen. Men i brist på skottkärra att lägga jorden i så planterade vi på det mer klassiska sättet. Gräva ett hål, dutta i lite benmjöl och en lök och sen täcka igen! Funkade alldeles utmärkt för vår lilla pallkrage och tog nog bara ca 30 min.

Därefter la vi på ett lager med löv på alla pallkragarna så maskarna får något att tugga på!

Sen kom grannens katt Morris fram och inspekterade arbetet. Han struntar totalt i att det inte är hans trädgård och att jag är allergisk, men han är så söt så kommer undan med det!

Nöjd med arbetet traskade han vidare!

Sen höstgödslade vi vår vildvuxna gräsmatta. Håller sakta men säkert på att utrota gräsmattan genom att täcka trädgården med planteringar av diverse slag, men än så länge får den va med!

Såhär såg trädgården ut efter!

Här i trappen får dahliorna ligga och torka till någon vecka innan de åker ner i en låda med sågspån! Berättade jag att min Café Au Lait delade sig i två under sommaren?! Med tanke på att jag lyckades få min ena att ruttna i våras så är jag mer än lycklig över att den andra visade sig skapa två! Och på den glada noten avslutar vi det här inlägget! Nu ska jag göra mig redo för en dag med bokföring… Önska mig lycka till!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *