GIRLANGER AV TORKAD APELSIN

1/12 Let the pyssel begin!

girlanger av torkad apelsin

Glad första advent på er! Nu är dagen äntligen här! Dagen då det är socialt acceptabelt att tända julstjärnor, baka lussebullar och julpyssla. Igår var jag och Jonathan på en julmarknads-tur upp längs västkusten till Wapnö gård och Tjolöholms slott. En helt fantastisk dag med sol och krispigt klart väder med frost på marken. (Har fotat en massa bilder från dagen så ett egent inlägg kommer senare!)

Idag ska vi prata julpyssel. Nostalgi känns verkligen som temat för årets jul och därför kändes det så mysigt att göra girlanger av apelsin. Älskar hållbart julpynt som är enkelt att göra och som inte tär på miljön.

Det finns oändligt med tutorials på nätet om hur man torkar apelsin men jag tänker att jag re-capar lite snabbt om ni nu hamnat här! Allt som behövs är ett galler med bakplåtspapper (en plåt funkar också), en ugn på 75-150 grader, apelsiner, en kniv, jutesnöre, nål och sen lite tid!

Allt du behöver göra är att skiva apelsinen i ca en halv centimeter tjocka skivor, på bilden har jag också använt grape-frukt. Sen är det bara att stoppa in dem i ugnen tills de torkat.

girlanger av torkad apelsin

Jag började med 75 grader men när de 4h senare fortfarande inte hade torkat så ökade jag upp värmen. Tror ca 100 grader kan va lagom!

Jag hade också läst om hur man kunde göra små slingor med apelsinskal format till stjärnor med en pepparkaksform. Ett tips är dock att lägga dessa i press efter de torkat då mina skrynklade ihop sig i kanterna.

Sen är det bara att trä en jutetåd genom apelsinskivorna med lagom mellanrum. Jag körde på ca 10-15cm mellan varje.

girlanger av torkad apelsin

Och sätta dem på valfri plats! Jag valde att sätta mina girlanger över fönstrena i vardagsrummet.

Skivorna som blev över gjorde jag till julgranspynt genom att sätta ett kortare snöre i varje. Så mysigt!

Nej nu ska jag tillbaka till verkligheten och kolla på The Holiday, tända ljus och kanske även starta årets Downton Abbey marathon med Jonathan lite senare!

girlanger av torkad apelsin
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *