HUR JAG TAR STICKLINGAR FRÅN PELARGON

Pepparmyntspelargon

stickling från pelargon

I helgen har det varit trädgårdsfix galore, så ska sätta mig och kolla igenom bilderna från det så fort importen är färdig. (Hint, kan ha något att göra en rosenbåge… ihhhh!). Morgonen har annars spenderats med att göra om ett öronhänge till ett halsband och att hacka lite i min stackars Dr. Westerlund. Men det här blogginlägget ska handla om min andra pelargon. Min pepparmyntspelargon som jag köpte på Hvilan tidigare i år. Jag har just nu fått dille på att ta sticklingar, om ni missade mitt förra palettbladsinlägg, men denna gången hade jag siktet inställt på pelargonerna.

stickling från pelargon

Före

Såhär vild och spretig såg den ut före! Jag gillar egentligen när de ser ut såhär, men om jag vill få plats med andra saker i fönstret så måste den hålla sig lite mer kompakt!

stickling från pelargon

Efter

Så jag klippte av ganska rejält från delarna som växte i sidleds och behöll de som växte uppåt! Förhoppningsvis kommer den bli ännu buskigare nu men lite mer kompakt (i någon månad i alla fall tills den stuckit iväg igen… haha)

stickling från pelargon

Detta var delarna jag klippte av! Man skulle nog kunna få ut ganska många sticklingar men jag nöjde mig med att främst ta toppsticklingar.

stickling från pelargon

Så jag klippte av dem ca 4 noder (bladfästen) ner.

stickling från pelargon

Ungefär såhär! Så att 2-3 blad kan vara ovan jord, och ett bladfäste kan vara under jord så att rötterna kan bildas därifrån.

stickling från pelargon

Alla mina små sticklingar, vissa har två och andra bara ett bladfäste till att stoppa under jord! Vet inte vilket som funkar bäst eller om det gör någon skillnad, men går det att ha två under jord känns det ju som att det borde vara dubbla möjligheten att bilda rötter? Skriv gärna om du vet mer exakt i kommentarerna! 🙂

stickling från pelargon

Sen så fick de hoppa i var sin kruka med jord och lite vatten! Och svårare än så är det inte! Ska bli kul att se vad det blir av dem framöver.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *