HUR MAN GÖR EN SIDEN-SCRUNCHIE AV EN SLIPS

En liten guide!

siden scrunchie slips

Så fort jag hör ordet scrunchie tänker jag på avsnittet i Sex and the City då Carrie Bradshaw säger ”No “hip downtown” New York woman would be caught dead wearing a scrunchie”. Men trots det sitter jag nu här och syr mina egna siden-scrunchies av loppisfyndade slipsar. Jag vet. Skäms lite! Men då scarfs vägrar sitta på plats i mitt hår så kändes detta som ett smidigt sätt att få en liknande effekt. Att göra scrunchies av siden ska dessutom vara bra för håret! Så här kommer min lilla guide till hur du gör din egen.

Steg 1 – Loppisfynda en silkesslips

Loppisar svämmar över av gamla färgglada slipsar som ser ut som de nästan aldrig varit använda. (Tack 80-talet och alla fula mönstrade slipsar!) På baksidan finns även nästan alltid en liten lapp med vad slipsen är gjord av. Oftast polyester eller siden. Då siden skulle va snällt för håret har jag letat efter slipsar av de materialet. Om du bara går efter utseendet funkar de i polyester lika bra! Min ena kommer från Hugo Boss och den andra stod det inget märke på. 10kr styck.

Steg 2 – Sprätta sönder den

Sen är det dags att sprätta sönder den. Försök att va så försiktig som möjligt så du inte sticker hål i sidenet.

Steg 3 – Försök få en så rektangulär bit av slipsen som möjligt

Sen är det dags att klippa den i form av en rektangel. Försök att få den så lång som möjligt, tänk cirka halva till 2/3 av slipsens längd och ca 8-10 cm bred.

Steg 4 – Nåla fast kanterna

Sen är det dags att nåla ihop kanterna. Jag använde en invisibobble då det är mina favorittofsar. För att hålla den utsträckt trädde jag den på ett kartonglock jag hade liggande. Sen vek jag tyget runt tofsen. Tänk på att nåla med den fina sidan inåt och fula sidan utåt.

Steg 5 – Sy ihop sidorna på maskin

Sen är det bara att sy! Ett tips är att använda en bit av sidenet för att test-sy och se sömlängd och liknande. Jag tog bort tofsen från kartonen när jag hade nålat färdigt och skulle sy. Det var smidigare att sträcka ut en del i taget och nålarna håller tyget linjerat.

siden scrunchie slips

Steg 6 – Vänd ut och in

När du har sytt ihop långsidorna är det dags att vända ut och in på din scrunchie så att den fina sidan blir utsida och sömmen göms på insidan.

Steg 7 – Sy ihop kortsidorna för hand

Det går säkert att sy ihop kortsidorna på maskin också men jag tyckte det var enklare att vika in kanterna, nåla och sy ihop för hand.

Såhär fint kan det bli! Jag älskar den beigea med röda och vita ränder då materialet var lite tjockare och den därför håller sig finare. Dela gärna med er av resultatet om ni testar själva hemma!

siden scrunchie slips
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *