KLÄDERNA VI GIFTE OSS I

Och alla de små detaljerna

what we wore for our wedding

Jag tänkte att jag skulle fortsätta min lilla bröllops-serie med ett inlägg om kläderna. När vi är gamla och grå vill jag verkligen kunna minnas hur vi tänkte med alla småsaker kring bröllopet både för att se hur allt har ändrat sig men också bara för att allt kändes så perfekt.

what we wore for our wedding
what we wore for our wedding

Klänningen och kostymen

Åh vad jag har spenderat tid med att kolla på klänningar. När Jonathan och jag förlovade oss 2015 kändes det så himla kul att börja leta klänning och börja planera. Dock är det i tidigaste laget (för att säga det snällt) så jag var tvungen att lugna mig tills vi närmade oss den faktiska bröllopsdagen. De flesta bröllopsklänningsbutiker bokade inte in möten tidigare än 6 månader innan bröllopet, och definitivt inte tre år innan. Men i slutändan gick jag inte ens till en sån butik. Jag hittade min klänning på Zalando av alla ställen från ett märke som heter Ivy & Oak. Klänningen kostade bara 1400kr. Från början var jag helt förälskad i den här klänningen från Ida Sjöstedt men jag kände hela tiden att 10 000kr inte var något jag tyckte var rimligt att lägga på en klänning. (Lägger hellre de pengarna på att bjuda fler gäster eller köpa mer vin!)

Min bröllopsklänning hade dock allt jag letat efter, trekvartsärmar, fint spetsmönster, plats i midjan så jag kunde sitta och äta (MYCKET), och sval nog för ett sommarbröllop.

Jonathan var inte speciellt stressad över bröllopskläderna. Ett par månader innan bröllopet gick vi till Brothers i Norrköping och kollade vad de hade, såklart fanns de en fantastiskt fin kostym som satt som en smäck! Dessutom var det även ett erbjudande den dagen så han fick rabatt på kostymen och skjortan på köpet, typiskt Jonathan-flyt!

what we wore for our wedding
what we wore for our wedding

Skorna

Okej, låt oss prata lite om skorna. Jag kan inte gå i högklackat. Så enkelt är det! När jag går i klackskor kan jag inte röra mig som jag vill så det känns ungefär som om någon ber mig ta på mig solglasögon, gå in i ett mörkt rum och läsa en bok. Ehm nej.

Men ska man gifta sig och dessutom ha en midi-klänning så är det ju så mycket finare med klackskor. Ett av de få paren jag faktiskt kan gå i är mina Moheda Betty. De var faktiskt en stark kandidat ända fram tills att jag kom på att det är kullersten där vi skulle ha vårt bröllop och att jag alltid vrickar fötterna i dem, då man inte känner var man går i träskor haha, så kändes det inte som världens bästa idé. Sen hittade jag ett par vackra gräddfärgade silkesklackskor med stora rosetter på hälarna. Då de även var på 50% så tänkte jag fuck it, vi kan väl testa iaf! När jag fick hem dem (beställde storlek 38 och 39) så passade 38 perfekt på min vänstra fot, och 39 perfekt på min högra, men då man bara gifter sig en gång och då jag känner som jag gör för klackskor kändes det ändå värt att behålla båda!

Vi letade så länge efter skor till Jonathan. Han har väldigt stora och breda fötter så kostymskor är lite klurigt ibland. Till slut hittade vi ett par som verkade bra, men insåg precis innan vi skulle köpa dem att de är en exakt kopia av skorna han redan har. Så vi bestämde oss för att spara ett par tusenlappar och bara putsa upp dem han hade och köpa nya skosnören till dem istället vilket blev jättefint!

what we wore for our wedding
what we wore for our wedding

Detaljerna – Petra

Jag älskar detaljer, småsaker med mening som bara betyder något för mig. Så det var här jag la mest tid när det gäller mina kläder.

Örhängena köpte jag med Jonathan när vi var på Sicilien året innan bröllopet. Det har blivit ett par av mina absoluta favoriter och de var även till samma ställe som jag köpt dem som vi åkte på bröllopsresa. I ena örat hade jag även en liten blå plupp som jag lånat av mamma. (Något lånat och något blått)

Pärlhalsbandet fick min farmor av farfar när de var unga. Sedan lånade mamma det när hon gifte sig med pappa. Sen så fick jag dem av farmor och farfar i present, så jag tyckte det kunde va väldigt fint att gifta mig i dem. Också lite för att ha med mig en del av farmor på bröllopet.

Den pärlbroderade handväskan hittade jag på Old Touch Vintage i Stockholm och det var även där jag hittade hårsmycket. Hårsmycket är en krans med vaxblommor som ska föreställa apelsinblommor. Det var tydligen den engelska drottningen Victoria som gjorde det trendigt på 1840-talet då hon hade äkta apelsinblommor i håret. Därefter blev det vanligt att använda blommor gjorda av vax för att det skulle likna äkta blommor då äkta var för dyra att frakta hem. På 20-talet hade man kronan oftast långt fram i pannan men jag valde att ha den mer som Victoria. Den jag köpte kommer troligtvis från tidigt 1900-tal så det är lite kul att ha något gammalt.

Detaljerna – Jonathan

Jonathan var tveksam till om han skulle ha manschettknappar eller inte men när vi väl skulle köpa skjortan så gillade han designen på skjortan för manschetter mer så så fick det bli. Manschettknapparna var hans morfars och han fick dem av honom precis innan bröllopet.

Då Jonathan har töjningar i öronen och alltid har vanliga svarta i tyckte jag det var lite roligt när jag kom över ett par svarta med hålet format som ett hjärta. Egentligen köpte jag dem mest som skämt, men i slutändan hade han dem faktiskt på bröllopsdagen. Ingenting man lägger märke till om man inte visste om det men lite kul ändå!

Då Jonathan har tränat mycket tog det lite tid att hitta bra hängslen som passade. Han hittade till slut ett par breda och extra långa med läderdetaljer längst ner som man sedan fäster i byxorna med knapp, känns ju skönt om kläderna sitter ordentligt och jag har ingen tilltro till hängslen med klämmor! Vi valde även en lite bredare fluga så att det skulle de proportionerligt ut. Inför vår stora dag ville Jonathan gärna lära sig att knyta en fluga från scratch, vilket han gjorde och det blev så bra!

Och det var det för inlägget om vad vi hade på oss! Tänkte även dela ett inlägg om brudbuketten och trycksakerna om ni är nyfikna på mer bröllopsdetaljer? Jag har redan skrivit ett inlägg om sminkningen jag gjorde på bröllopet som ni kan hitta här.

Foto: Fotograf Emma Ivarsson

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *