MIN DVD-SAMLING

För DVD-samling är väl ett aktuellt ämne 2019 va?

”Wow vilken DVD-samling?!” är ett uttryck man kanske hade hört år 2006 eller om man var Iris (Kate Winslet) i The Holiday och precis kommit in i Amanda (Cameron Diaz) filmrum. Dock är det inget folk snackar om nu ca 15 år senare såvida det inte är i sambandet, ”Vart kan jag donera pappas gamla DVD-samling?”

Men då jag är en tant i mina hobbys (orkidéesamlare, tantfikare och kostymdramaälskare) så kan jag väl lika gärna lägga till detta på listan!

OBS! Lång djup utläggning om film kommer nu

Nu när jag införskaffat mig så många DVDer på loppis tänkte jag att det kunde va kul att ta en liten paus och berätta för er om min dvd-samling… nej, kryssa inte ner rutan! Jag har faktiskt en poäng med allt detta så ge mig två sekunder…

Filmerna jag tittar på är till stor del desamma! Majoriteten är skapade mellan 95-19, dvs under min levnadstid. Och majoriteten av mina favoriter kommer från 90-10 dvs begränsat antal filmer. Det hela började efter att jag för fyrtioelfte gången velat se Pretty Woman, Nothing Hill eller Leap Year och ingen av alla playtjänsterna hade någon av dem tillgängliga. Jag fick då fnatt och gav upp. Är man en så stor filmfantast som jag så vill man ha tillgång till favoriterna oavsett när man känner för det!

Om man ska räkna lite på vad man lägger på film varje år så kan man ju börja med en av de billigaste, typ Netflix och HBO på 89kr/månaden. Det blir 960kr varje år. Om du har både och blir det 1920kr varje år. Om du sen går crazy och dessutom skaffar någon av de större paketen på Cmore eller viaplay för 349kr/månaden så kan du lägga till 4188kr per år. Det är ganska mycket film och serier du kan köpa och sen äga (i infinity) och se om så mycket du vill för de pengarna. Eller en sista-minuten-resa till Grekland varje år om du gillar sånt!

Efter lite klurande kom jag på idéen att slå två flugor i en smäll och kombinera min loppis- och film-hobby för att skapa mig en DVD-samling! Med alla favoriterna, och när filmer inte längre kommer på DVD har jag iallafall de bästa filmerna från 30-år tillgängliga! (Jag är dessutom tveksam till om det kommer så många bättre filmer än P.S I Love You, Stolthet och Fördom (1995) eller Eat Pray Love i framtiden.)

OBSOBS! Djupare utläggning om livet och samhället

Jag tror att anledningen till att jag vill äga film istället för att prenumerera på playtjänster grundar sig i en oskön känsla av att inte äga något i dagens samhälle dvs inte ha rätten att säga till om saker som gäller ens liv.

Om vi börjar såhär. Pengar är tid i ett annat format. Du lägger din tid på att göra ett jobb så att du tjänar pengar. Sakerna du lägger dina pengar på, (som egentligen är din tid, din väldigt begränsade tid av ditt liv) de pengarna lägger du i nuläget på prenumerationer och abonnemang till telefon, film, serier, böcker, träning, men även på hyra till bostäder, el du förbrukar osv dock kan jag ju anse att de sistnämnda är lite mer livsnödvändiga än exempelvis HBO. (Som i och för sig har The Handmaids Tale, SATC och Band of Brothers så hmmm….)

Och visst, du betalar för en tjänst och får något tillbaka. Men frågan är om man inte ska börja va lite kritisk till alla olika tjänster. Om vi bara går tillbaka tjugo år i tiden var det inte standard att man betalade för telefon, abonnemang, wi-fi, prenumerationstjänster som Netflix, HBO, Cmore, Spotify, gymkort osv. Och visst så har inflationen gått upp och man har mer pengar idag än då, men jag tror inte att förändringen är i proportion till alla nya kostnaderna som kommit till. Om folk känner att de inte har tillräckligt med pengar idag är det kanske de aspekterna man ska se över.

Jag har såklart också saker jag tycker är värt pengarna, Spotify till exempel då de har all världens musik och skapar listor utefter olika genres och humör. Det är et tjänst som är värt det för mig personligen. Sen har vi Adobe, om jag vill skapa saker och redigera bilder behövs Adobe i mitt liv. (Dock så kunde man köpa adobe tills för bara några år sedan vilket gjorde att man inte behövde betala dyra pengar varje månad för samma sak. Det skulle jag tyckt va bättre men tyvärr har jag ju inget att säga till om.)

Alla pengarna du tjänar in går rent krasst till källor som man aldrig kommer få tillbaka dem ifrån. Vilket skiljer sig stort ifrån hur det var förr när pengarna du la på ditt boende ökade ditt boendes värde, sakerna du köpte kunde du sälja och nästan allt gick att laga (men att saker görs för att inte kunna lagas själv längre är en helt annan diskussion.)

Så tillbaka till ämnet. Jag försöker just nu rensa bort olika månadsavgifter som inte ger mig så mycket glädje som de borde och väljer att lägga pengarna på något annat istället. Därav att jag har samlat på DVDer så att jag kan se på filmen jag vill se, när jag vill och sluta slänga pengar i sjön.

Så hur håller jag ordning i min samling?

Så detta är filmerna jag köpt in på sistonde. Erikshjälpen hade nyss 15 st filmer till priset av 10 st vilket blev ungefär 10kr/film. Det är även där omkring som priset brukar ligga på diverse loppisar.

Liten parantes i detta redan spretiga inlägg. Den här filmen var den jag och Jonathan såg morgonen efter att vi träffats. Lite galet att livet som vi visste det faktiskt ändrade sig från och med den dagen. (Inte i form av att våra bästa vänner dog i en bilolycka och att vi fick ta hand om deras bebis, men ändå!)

För att optimera platsen DVD-erna tar har jag köpt in två stycken DVD-väskor. De rymmer 120 filmer i varje och öppnar sig som en bok så det är enkelt att se och manövrera den.

Först tog jag och delade upp allt i plastfodral (som jag återvinner), dvdskivor, omslagsbilder och sen udda kartongomslag.

Det är bara skivorna och omslagsbilderna som ska sparas. Jag mätte ut en mall för hur stor bild som rymmer i varje plastficka i DVD-väskan och sedan klippte jag ut fyrkanter av framsidorna. På detta sättet kan jag ha det som bakgrund för varje film så när jag plockat ut någon är det lätt att se vart den ska va.

Detta är det som blir över från omslagsbilderna! Sedan är det bara att stoppa i den och sortera dem hur du vill! Jag har en med mina favoritfilmer, och sen en där det finns mer action och tunga filmer.

Sen är det bara att välja film och börja titta! Och om du som jag vill kunna se P.S I Love You varje månad så behöver du nu inte längre betala för att se den. Någonsin. Ta-da!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *