MINA ÄLSKLINGS-LÄPPSTIFT

Hej mitt namn är Petra och jag är en läppstiftsaddict

Mina älsklings läppstift

Precis på samma sätt som att jag inte räckte upp handen och erkände att jag hade över 20 orkideer när föreläsaren frågade om någon av alla nya elever samlade på orkidéer (då det tydligen alltid finns någon varje årgång.) Lika lite vill jag egentligen erkänna min besatthet av läppstift. Men då det är en av mina favoritprylar i världen och det kliar i mig att få prata om dem så tänkte jag att jag lägger upp ett inlägg här.

Jag har delat upp läppstiften på samma sätt som jag har sorterat dem i huvudet, vissa skulle kalla det utefter färg, men jag vill även lägga till dimensionen humör och typ av dag då jag ofta väljer läpprodukter utefter vad jag har planerat den dagen och om jag känner mig peppig eller inte.

Vinröda 20-tals läppstift

Vinröda 20-tals läppstift

Först ut har vi min favoritkategori. Vinröda läppstift! Det är något med vinrött jag bara älskar. Det är färgen på vin (obvs.), färgen jag oftast har på naglarna och färgen på rubinerna i min vigselring. Jag tror det är något med att det känns väldigt klassiskt, det skulle kunna va en 20-tals flapper eller en 40-tals kvinna under efterkrigstiden. Det jag gillar är att det känns lite rååare än klara röda toner och inte lika pinuppigt utan mer stylish. Djupt vinrött tycker jag även passar min hudton väldigt bra.

Vinröda 20-tals läppstift

Så vilka är läppstiften jag snurrar runt på? En av mina första läppstift i den här färgen var Chanel Rouge Coco Suzanne. Jag använde klart nästan ett helt läppstift (det kräver mycket användning för att använda upp ett läppstift) när jag började plugga på GDK och har även en backup liggande i en låda. Detta är den mest avslappnade vinröda tonen jag äger, det blir mer som en stain men med en läppenna under kan man få den ganska täckande. (Den kategorin har jag dock andra läppstift som uppfyller så Suzanne används mest som stain). Jag tror det är något med den vinröda djupt nude-iga tonen som smälter ihop så fint med min hud och hårfärg. Det är i alla fall varför jag dragits till den.

Milani Matte Style är läppstiftet jag väljer när jag är sugen på något mer åt det bruna hållet. Formulan är i torraste laget, men den här kalla, brunröda nyansen är svår att hitta. Charlotte Tilbury Glastonberry var läppstiftet jag använde under större delen av min tid på GDK. Den mest lila av mina läppstift och Charlotte Tilburys matta läppstift är den ultimata formulan.

Charlotte Tilbury Opium Noir läppstift

Glastonberry var min favorit fram tills Charlotte Tilbury släppte den limiterade Opium Noir. Detta är mitt ultimata läppstift och det jag använder nästan alltid. Som ni ser på bilden ovan har jag använt ner det till botten och även börjat på ett nytt. Detta var färgen jag hade tänkt att ha på bröllopet tills jag kom på att rött läppstift och vita kläder/mycket pussande inte kändes avslappnat och chill. Jag hade dock redan lyckats beställa hem 2st back ups och tack och lov för det då jag tror att hon har slutat tillverka Opium Noir (horror of horrors). Enligt mina beräkningar så kommer jag ha ett lager av Opium Noir för de kommande ca 4-5 åren, men därefter så blir det ett kritiskt läge!

I New York köpte jag ett av Bite Beautys Amuse Bouche läppstift i färgen Nori. Vågar jag säga att den här nyansen nästan är snäppet bättre än Opium Noir? Trots att jag älskar formulan tycker jag fortfarande bättre om Charlotte Tilburys. Nori är lite mer krämig och sitter inte lika länge som Opium Noir. Jag ångrar dock att jag inte köpte ett Amuse Bouche läppstift i en nude ton då Bite Beauty inte finns i Svergie och den formulan i en neutral ton hade varit amazing.

Det sista läppstiftet i den här kategorin är Urban Decay Vice Lipstick i färgen Disturbed. Även detta är den ultimata färgen. Mest lik Nori. Men tyvärr lite torrt på läpparna. Alla läppstift jag har pratat om ovan är dock mycket bättre än snittet (annars hade jag inte köpt dem) Men här går jag in i findetaljerna som den läppstiftsnörd jag är.

Sistsista swatchen är en läppenna, den enda röda läppennan jag har som är från det Makeup Forever Aqua Lip Liner i 11C. Om läppstiften ovan gör det de ska så ska inte läppenna behövas, många tunna lager med läppstift gör ett lika bra jobb då de är ganska matta i texturen. Men det kan va skönt att ha en läppenna för säkerhets skull.

Röda läppstift

Andra toner av rött läppstift

Och nog för att jag älskar mina vinröda läppstift så ska jag ju inte vara diskriminerande mot alla andra röda toner för det. Så detta är de olika tonerna av rött som jag har på mig när jag känner för en gnutta variation. Allt från rostiga röda till klarrött och orange.

Röda läppstift

Första läppstiftet är ett Fenty Beauty Mattemoiselle i färgen Freckle Fiesta. Detta är den perfekta roströda tonen. Ganska orange med brun underton. Perfekta höstlövsfärgen. Dock blir jag alltid lite nervig av att ha det på mig då den är superpigmenterad och matt utan att torka ner så råkar man röra läppstiftet under dagen kommer man smeta ut det. Inte ultimat. Men ser superfint ut på. En lite rödare variant är Mac Marrakesh. Charlotte Tilbury Walk of Shame är ett happy inbetween mellan de rostiga tonerna, ett neutralt läppstift och ett klarrött. Ett väldigt naturligt rött läppstift helt enkelt. Om man vill ha ett Betty Draper (från Mad Men) läppstift så är Tell Laura den perfekt neoniga orangeröda. Lancôme Matte Shaker i färgen Kiss Me Chérie är ett liquid lipstick och ett av de få som fått stanna i min samling efter liquid lipstick hypen som pågick ett tag. Denna känns inte på läpparna och ger en vacker stain så när läppstiftet gnuggas bort lämnar de en vacker rosa ton. (Därför även ultimat att ha på kinderna om man vill vara rosig under en längre tid) Förpackningen i form av en drink-shaker är ju också så söt!

Charlotte Tilbury Red Carpet Red läppstift

Sist ut har vi den perfekta röda. Detta är den ultimata neutrala, lite åt det kalla hållet men djupa röda. I bästa formulan som alla de matta från Charlotte Tilbury. Denna färgen heter Red Carpet Red och var det första läppstiftet jag köpte från CT. Inte mitt mest använda då jag nästan alltid väljer Opium Noir men så fint när man vill köra på något klassiskt.

Nude läppstift

Neutrala läppstift

Då var det dags för de neutrala tonerna. Alla olika nyanser av nude. Allt från 60-tals rosa till 90-tals brunt. Först ut är faktiskt ett läppglans och en nygammal favorit från Clarins. Det är deras Instant Light Natural Lip Perfector i färgen 03 (Apricot shimmer tror jag den heter) som jag köpte igen för några månader sedan. För 5-6 år sedan var detta allt folk pratade om och en trogen favorit hos många men som sen glömdes bort. Jag hade tidigare de mer rosa varianterna men denna är den bästa. Detta är ett beige läppglans som är relativt genomskinligt men ändå ger en neutral tint. Jag älskar det pga att de smakar sockrade munkar och återfuktar läpparna. Den lite piffigare varianten av ett läppbalsam.

Lancôme Nuit & Jour

Nästa är ett läppstift som Lisa Eldridge designade för Lancôme i färgen Nuit & Jour. Förpackningen på dessa är så söta då man klickar på toppen och så kommer läppstiftet ut under. Detta är det perfekta 60-tals twiggy läppstiftet.

Nude läppstift

Dream Me Nude från YSL Volupté Tint-in-Balm är en neutral rosa. Om jag ska va ärlig köpte jag det här läppstiftet främst för dess fantastiska förpacknig och supergoda doft!

Chanel Rouge Coco Cécile

På tal om supergod doft har vi ytterligare ett Chanel Rouge Coco läppstift i färgen Ceclilé. Detta var läppstiftet som jag hade på bröllopet tillsammans med läppennan Wifey från Huda Beauty. (Ni kan läsa mer om bröllopssminket här om ni vill). Utöver Charlotte Tilburys läppstift (och Mac såklart som alla samlade på förr) så är nog Chanels Rouge Coco de läppstiften som jag har flest av. Den halvtransparanta formulan, den fantastiska doften och lyxiga, klassiska förpackningen gör dem till ett nöje att använda. (Om Chanel också bara kunde bli Cruelty Free skulle det va najs!)

Chanel Rouge Coco Cécile

Jag minns att jag satt och kollade på en dokumentär/youtubevideo om hur de hade designat förpackningarna och hur många versioner de fick gå igenom för att skapa det perfekta klicket och den svala tunga känslan i handen. Älskar när man lägger så mycket tanke på alla aspekter av en produkt. Inte bara formula, färg och funktion men även de där extra aspekterna i förpackningsdesignen och upplevelsen.

Fresh Honey är också ett läppstift/läppbalsam som luktar jättegott. Påminner om ett läppbalsam med Minnie Mouse som jag hade när jag var liten. Honeybun från Bare Minerals är det läppstift som är mest bruntonat av de jag har. Under alla ovanstående har jag även ibland en läppenna, Antingen Wifey eller någon av de discontinueade Aqua lip liner i 1C eller 5C.

Röda tints läppstift

Röda återfuktande stains

Detta är en liten kategori men ändå en som jag drar mig till många till vardags. Speciellt om jag inte har något annat smink på mig, då tar jag ofta ett av de här rödtintade och återfuktande läppbalsamen och duttar på läpparna och lite på kinderna. Gemensamt för alla tre är att de doftar fantastiskt vilket ger en den där unna sig känslan när man använder dem.

Röda tints läppstift

Först ut har vi ytterligare ett Chanel Rouge Coco läppstift i färgen Etienne. Som Suzanne är detta en vacker stain men då Suzanne är mer åt det brun/lila hållet är Etienne en mer blåröd. Bite Beauty Agave Lip Mask i färgen Smashed är ett återfuktande läppbalsam med en röd tint. En till favorit från NYC. Sist ut har vi Glossier Cherry Balm Dotcom som luktar precis som ett roller-balläppglans jag hade när jag var liten. Mycket nostalgi men också superåterfuktande och ger en fin tint. Perfekt att ha i träningsväskan.

Udda läppstift

Två udda läppstift

Nu har jag snart gått igenom alla kategorier av läppstift men tänkte också nämna två lite udda färger som jag inte använder till vardags men som ändå sticker ut i min lilla samling.

Udda läppstift

Det första är ett Everlasting Liquid Lipstick från Kat von D i färgen Witches. Om man vill ha ett kolsvart läppstift som sitter på plats är detta perfekt. Inte det jag använder varje dag som sagt men är man på humör för något edgy är detta klockrent. Svart läppstift och grafisk eyeliner är en underbar kombo.

Lisa Eldrige Go Lightly Lipstick

Det andra läppstiftet är ett jag fick från mamma. Det är mitt första läppstift från Lisa Eldrige egna läppstift i färgen Go Lightly. Som makeupartist och generell sminknörd finns det ingen som passar bättre till att skapa läppstift än henne!

Läppbalsam

Läppbalsam och fukt

Sista kategorin och den jag använder varje dag (oavsett om jag har läppstift på eller inte) är det med läppbalsam. Så tänkte bara snabbt rabbla upp mina favoriter. Elizabeth Arden Repair Balm är ett av de jag helst inte vill leva utan en svensk vinter. Superåterfuktande men även tunnt och oklabbigt. Perfekt att ha innan läppstift eller på kvällarna. Laneige Lip Sleeping Mask smakar supergott av melon och återfuktar bra. Likaså den neutrala varianten av Bite Beauty Agave Lip Mask. Om man vill ha något mer glansigt så gillar jag Malin+Goetz Mojito Lip Balm eller Glossier Lip Gloss. Och det var det!

Och nej, detta är inte hela min läppstiftssamling. Jag har säkert det dubbla (om inte fler) men detta är de jag främst använder. Många av mina andra läppstift är färger som inte kännts helt 100, som varit i en formula som känts opraktisk, läppstift som är för fina för att användas (Burberry Military Red i guldig julförpackning) eller som behålls som sentimentala påminnelser om en viss tid i mitt liv (Mac Plumful, Syrup och Sweetie) trots att de utvecklat någon vit hinna och säkert gör en sjuk om man skulle använda dem idag. (Jag säger dock inget om det med tanke på att Lisa Eldridge har testat att använda ett av Audrey Hepburns gamla läppstift från typ 60-talet så för mig borde det va chill i en ca 50 år till i alla fall.)

Mina älsklings läppstift
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *