MINA MÅL INFÖR DE KOMMANDE MÅNADERNA

En uppdatering av mina nyårslöften

Hej på er! Idag tänkte jag prata lite mer om mina mål för året. Jag kände i december att det var mycket som snurrade och den övergripande känslan var att det var dags för förändring. Därför radade jag upp saker jag ville förändra de kommande året i en ganska ospecifik lista. Men nu snart tre månader in i det nya året tänkte jag att det var dags att gå igenom listan och bocka av vissa av sakerna och sammanställa vissa andra.

Nyårslöftena:

 • Spendera större del av min tid i naturen
 • Fortsätta yoga utan prestige eller press
 • Spela mer munspel
 • Spendera mindre tid med telefonen (jag tittar på dig Tik Tok…)
 • Hitta tryggheten i mig själv
 • Försöka leva stressfritt
 • Börja simma regelbundet (när simhallarna öppnar igen vill säga)
 • Läsa böcker
 • Fota mer analogt
 • Skaffa en ny dator (Detta har jag skjutit på i ca 4 år… men nu går det snart inte längre… ajajaj stackars plånbok)
 • Bli bättre på att uppskatta det jag redan har
 • Släppa prestigen i målandet helt och bara måla, utan syfte, bara för jag mår bra av det
 • Lägga större del av av min tid på att göra saker och mindre tid på att ta in information/tänka

Så om vi börjar här så kan jag redan nu bocka av vissa av sakerna från listan. Jag har avinstallerat Tiktok-appen (och facebook-appen, men det är sedan länge) och försöker just nu avgöra om jag känner att jag går miste om intressant info eller om jag känner mig mer fri. Instagram har jag installerat igen, då jag älskar kontakten med människor därigenom. Dock har jag minskat mängden personer jag följer till runt 200 pers. Tiden jag spenderar med mobilen kräver fortfarande arbete då det är lätt att fastna. En annan sak jag gjort för att minska min användning är att låta mobilen ladda på kontoret istället för bredvid sängen, och låta laddningsplattan vara mobilens ”hem”.

Att under 2021 ha som mål om att börja simma regelbundet, med coronan och alla restriktioner, känns kontraproduktivt. Så jag tar helt enkelt bort den punkten från listan och sparar den till nästa år.

Jag tycker att alla borde se A Small Wardrobes video om Decluttering Your Fantasy Self. Den handlar om att rensa bort pressen från den imaginära bilden vi har av oss själva och istället fokusera på sakerna vi faktiskt spenderar våra dagar med. Då det vi gör är det vi är. För mig har mitt fantasy self varit både bilden av att vara en arbetande konstnär (något som just nu i livet inte faller sig naturligt för mig utan bara skapar ångest och stress). Samt att vara en person som sitter klistrad vid en bok (så mina månatliga boklistor kommer nu istället bli en årssammanställning). Så genom att decluttra de bilderna av mig själv kan jag släppa den pressen och istället fokusera på mina andra kreativa outlets som kommer mer naturligt för mig. Tex foto, analogt foto och munspel. Samt spendera tid med saker jag mår bra av både fysiskt och psykiskt tex yoga och spendera tid i naturen.

Sen kan jag också kryssa för målet om att köpa en ny dator, då det är något jag nu köpt och som har gjort mina studier så mycket mer effektiva och mindre tidskrävande. Nu är det återigen min hjärna jag får vänta på och inte att datorn ska badbolla klart. Så skönt!

Så om vi ska försöka sammanställa/justera målen jag har kvar, i fyra mer övergripande mål för 2021 blir de:

1. Prioritera min psykiska och fysiska hälsa

Detta är det övergripande målet just nu. Det känns egentligen som det viktigaste målet man kan ha i sitt liv, att försöka prioritera att må bra, i alla aspekter. Genom att ha sitt eget välmående i bakgrunden av alla beslut man tar så känns det som att livet borde gå i rätt riktning.

2. Fokusera på att göra istället för ta in

Här handlar det både om mitt sätt att tänka, men även om förändring i beteende. Det är så lätt att bara glida genom livet från en typ av medie till en annan. Men det är desto svårare (men mer givande) att skapa och göra saker aktivt. Så jag vill fokusera mer på det. Speciellt för att må bättre. Saker jag vill fokusera på att göra är att vara mer i naturen, yoga, fota och spela munspel. Detta är delar i mitt liv som är bra för mig både psykiskt och fysiskt och som har oändligt med utrymme för utveckling.

I detta målet tänker jag baka in målet om att använda telefonen mindre. För genom att fokusera mer på att göra saker jag mår bra av så borde den tiden logiskt tas från saker som mobilanvänding. Att fokusera på vad man ska ersätta en vana med, istället för att klandra sig själv över att man inte bara ”kan sluta” känns som ett mer givande sätt framåt.

3. Skapa en trygg och vilsam tillvaro för mig själv

Detta är väldigt sammanlänkat med min nytändning på minimalism och något som jag tror kommer vara ett pågående arbete det kommande året, men även under längre tid.

Genom att rensa bort överflödiga saker i min omgivning kan jag skapa en mer vilsam miljö att leva i. Speciellt nu när stora delar av vår tid spenderas hemma. Utöver det har jag börjat fondspara, även det för att skapa en känsla av trygghet och kontroll som in sin tur kan minska stressen i mitt liv. Att försöka ha bra rutiner, som lång tid på morgonen för att vakna, äta frukost, spendera tid med J och yoga, samt skärmfritt sista timmen innan sängdags, och 9h avsatta för sömn, så kan jag lugna nervsystemet och skapa en mer vilsam livsstil. Människor mår ju bra av rutin så genom att skapa snälla rutiner tror jag mitt liv kommer kännas mer vilsamt.

4. Uppskatta det jag har och handla mindre (speciellt på nätet)

Denna punkten hänger samman med den ovan. Om det är en sak de här senaste månadernas kompletterings-köpande till garderoben har lärt mig så är det att näthandel är hopplöst. Det är omöjligt att känna material på kläder och avgöra passform, oavsett hur många storleksguider som finns. Och att hämta paket, returnera paket och all teknik och information runt omkring det är så långt ifrån vilsamt man kan komma.

Den energin vill jag istället fokusera på att uppskatta sakerna jag har. Om jag behöver köpa något, köpa det direkt i en butik så att man inte behöver ta hänsyn till all information som snurrar kring nätköp.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *