EN LITEN ODLINGS-UPPDATERING

Ska vi ta och titta på hur de små liven mår?

Om ni läste det här inlägget så vet ni att jag försådde lite plantor inomhus i slutet av februari, så nu tänkte jag dela med mig av en liten uppdatering på hur det har gått.

Uteväxterna

Låt oss börja med växterna som ska planteras ut i sinom tid. Som ni ser ovan så har odlandet gått sisådär! Tomaterna älskar livet men av smultronen och jordgubbarna är det bara en pytteliten smultronsplanta som kommit upp.

Tomatplantorna ska jag snart sätta över i nya egna krukor men kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska införskaffa ett gäng mindre krukor nu eller om jag bara ska hitta krukorna som de ska va i permanent och sätta över dem där direkt. De kanske annars får mellanlanda i var sin mjölkkartong och sen planteras ut i större krukor. Vi får se! Kul att det växer lite i alla fall!

Här har vi den lilla smultronplantan! Jag tror att det jag gjorde fel kan ha varit att jag täckte fröna för mycket. Som tur är har jag ganska många frön kvar så kan ju alltid försöka igen (eller fuska lite och köpa några redan färdiga plantor att komplettera med!)

Såhär ser purjolöken ut nu, den har verkligen tagit sig och jag har precis klippt ner dem för första gången. Sara Bäckmo på Skillnadens Trädgård sa att man skulle klippa ner dem när de vuxit upp en bit så att energin kan läggas på att skapa kraftigare purjolök. Så vi får se hur det här går! Dessa ska också flyttas över i små kuster till nya större krukor snart!

Till sist har vi gräslöken som inte alls ville vara med! Efter att ha googlat lite så står det dock att bästa sättet att odla gräslök är att dela på en redan existerande planta, så kanske får köpa en till sommaren.

Ärtskott

Detta har jag inte berättat om än men jag har även börjat odla ärtskott i köksfönstret. Så galet gott att ha i sallad eller till frukosten. Så himla enkelt också! Bara att köpa ekologiska gula ärtor. Jag köpte Icas. Sen låter man ärtorna ligga i vatten ett par timmar, fyller en kruka med jord, lägger ärtskotten ovanpå och strör ett tunnt lager jord på toppen! Sen så är det bara att vattna lite då och då så dyker de här upp inom ett par veckor.

Krukan är även den ett loppisfynd. Det är egentligen en skål med lock som kommer från serien Arabia Anemone av Ulla Procopé. Kostade dock 95kr vilket är i överkant för en skål om den ska kunna räknas som loppisfynd men blev helt kär i mönstret och tyckte den passade så bra med all annan köksinredning.

Såhär såg ärtskotten ut när de vuxit upp och jag skördade första gången. På bara 4 dagar hann de bli nästan dubbelt så höga så det gäller att va med och klippa av det man vill äta i tid!

Såhär ser ärtskotten ut idag! Har klippt ner allt en gång och så har det börjat komma upp igen och till höger har jag klippt ner dem för andra gången. Så mumsigt att ha fri tillgång till spröda ärtskott. Tydligen kan man klippa ner dem ca 2-3 gånger innan det är dags att plocka bort ärtorna och plantera nya.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *