PLATSER KVAR FÖR DECLUTTERING

Minimalismen fortsätter…

Godmorgon! På bilden ovan ser ni nuläget på loftet. Sakerna som ligger utspridda är resterna från rensningen av vinden/byrån/tv-bänken (som stod till höger på bilden tidigare). SNAAAART KLAAAAR! Tack och lov! Men i det här inlägget tänkte jag dela med mig av ytorna jag har kvar att rensa i. Känns som typ hela lägenheten men jag har snart gått igenom allt både en och två gånger, och nu försöker jag mer avgöra om vi har behov av alla möbler vi har, (och om vi tar bort en möbel, vart ska sakerna som bott där i ta vägen?) samt om saker kan omorganiseras. Vissa ytor behöver dock en omgång till så jag tänkte rada upp dem nedan! Så att man minns tiden då de faktiskt var ett problem! Vill ni läsa mer till motiveringen bakom den här rensningen kan ni läsa om det här!

Först ut tänkte jag att vi kunde börja med en klapp på axeln! Sex riktigt jobba ytor från senaste månaden som jag är klar eller börjar bli klar med.

Garderoben

Vi kan väl börja i rätt ordning! I höstas satte jag igång med att rensa garderoben. (Finns en skräckbild från det här.) Den är nu i ordning och det har känts så skönt! Dock ska vi försöka förvara våra dynor till hammocken där i (behöver man dynor till en hammock? Behöver marinera lite…), så jag tror vi framöver skulle behöva ta oss en titt på både jackor och finkläder. För att fria upp lite yta.

Jag har också rensat igenom stora delar av min ”vanliga” garderob, med kläder man använder varje dag, detta är dock fortfarande ett work in progress (och kommer troligtvis vara så i resten av livet).

Tv-bänken

Om ni läste det här inlägget så möblerade vi om vardagsrummet hösten 2019. Tvn åkte upp på väggen och tv-bänken skulle säljas. Dock var den ju hem till massor av grejer, så slängas var inte riktigt en möjlighet förrens vi tagit itu med sakerna. Så den flyttade upp på loftet, blev hem till ännu mer saker, och nu, 2 år senare, är den ÄNTLIGEN på Erikshjälpen!

Bilden ovan visar de sista resterna från den. Jag har velat så mycket för egentligen ska man ju sälja sina möbler och inte bara donera, men jag har verkligen inte haft det i mig att driva en försäljning, och just nu är det okej! Så jag prioriterar att få ordning framför att tjäna pengar, för att undvika att överväldiga mig själv. I framtiden är dock målet att sälja saker vi inte längre behöver så att man blir påmind om hur jobbigt det är att göra sig av med en sak och kanske därför tänker 2 ggr innan man köper en ny.

Ovanpå köksluckorna

Vårt kök har ett 30-40cm utrymme mellan överskåpen och taket, perfekt för ansamlande av otymliga köksmaskiner och burkar. Havet av saker som uppenbarade sig när jag tömde den ytan var skräckinjagande…

Hallbordet

I hallen hade vi ett supervackert gammalt bord dekorerat med kurbits. Det var ett sånt där man kunde öppna bordsskivan och ha förvaring under samt en låda nedanför det. Detta var möbel vi spontant gjorde oss av med nu när Js pappa och bror var nere med skåpbilen i helgen (vår tvättmaskin gick sönder så de var snälla nog att hjälpa till att installera en ny och sedan köra bort tv-bordet till loppis)

Jag hade märkt att hallbordet bara var en källa till plotter, och nu med kontoret behövdes det inte längre för att förvara papper mm, och hade därför tappat sitt syfte.

Kistan

I vårt gym-rum, som nu har blivit kontor hade vi en gammal brudkista för förvaring av träningsprylar. Men då J går till gymmet, och jag bara yogar, så kändes det omotiverat att hålla kvar vid en så stor möbel. Så den räddade svärmor innan den hann hamna på loppis!

Konstprylarna

Är ni kvar? Det känns som detta blev ett galet långt inlägg… Konstprylarna skulle jag säkert kunna ägna ett helt eget inlägg åt, men de har också fått sig en rejäl genomgång. Jag hade liksom fyra limstift?!

Jag har fortfarande på tok för mycket kvar. Men behöver ta en liten paus från just målandet för att se om det är något jag ens vill hålla på med, och om det är det, vilka av målarsakerna jag vill behålla. Ca 1/3 är nu bortrensat iaf, och Rosanna har velat rädda mycket av det! (Tack Rosanna!)

Sminket

Sakta men säkert håller även sminket på att rensas ut. Det märks att det börjar bli ett par år sedan jag arbetade hos en smink-distributör för mycket av sminket har blivit gammalt, vilket gör det enklare att rensa, men också mer påtagligt hur mycket pengar jag lagt på smink och hudvårdsprodukter. Man kan inte ändra dåtiden och man ska inte ge sig skit för dåliga/oekonomiska beslut man tagit tidigare. Men jag ska verkligen försöka ta med mig den osköna känslan av att slänga nästan oanvända produkter till framtida köp.

————

Okej, men nu till ytorna som jag har kvar, men inte är lika akuta utan kan betas av allt eftersom. Den genomgående faktorn är att detta är smådelar av ett rum och inte en total rensning av ett helt utrymme som mycket av det ovan!

Verktygslådan

Okej, denna är bara tråkig. Men jag är en person som gillar att fixa saker själv. Därav verktygslådan. Dock är en verktygslåda till 50% om-ifall-att-grejer så jag borde kunna göra mig av med stora delar av den. Frågan är bara vilka? För när det gäller skruvar/muttrar/random mojänger, så är typ alla lika ”användbara”. Så jag är i ett läge där jag antingen behåller alla eller gör mig av med alla. Kanske ska spara tavelspikarna och verktygen och låta alla muttrar/mojänger/plugg gå? Man köper ju ändå alltid nytt när de behövs?

Kokböckerna

Kokböcker är en sån där sak man i huvudet känner att man vill använda, men som man i verkligheten näst intill aldrig använder. Men som med skruvar/muttrar/mojänger, vilka kokböcker är mer värda än andra? Ett liv helt utan kokböcker känns tomt (och som att man lägger lite väl mycket trust på Frank och ICAs recept), men ett liv med alla är ganska överväldigande. Kanske får sätta mig en dag och faktiskt läsa igenom dem och se vad jag i nuläget äter och vilka som skulle kunna bidra/förbättra det, sedan göra mig av med resten?

Sylådan

Jag har också en låda med sy-saker och trots att jag älskar att sy så känns det ovärt att sakerna bara får ligga när jag inte syr. (Lyssna på Patricias mantra om ”Kill your fantasy self”). Och bara behålla saker för broderi (som jag faktiskt får gjort).

Toaskåpen

Ja ni hör ju temat, vi är inne i kategorin ”Användbara saker jag inte vill tänka på och som är oinspirerande att ta itu med”. Borde bara vara hård och lägga ner allt i en låda, använder jag det inte den kommande veckan/två veckorna så ryker det. Känns som att man inte kan hålla fast vid saker som inte används oftare än det va?

Återkoppling till mantrat: Färre saker – mindre städning – det kommer va värt det.

Köket

Nej inte hela köket, majoriteten har jag bra koll på, men både porslin, glas och kryddskåpet skulle behöva sig en genomgång till. Samt skåpet för vaser, Js shakers och random saker utan plats. Ja ni hör ju.

Ytterkläder

Om man bor i Sverige och rör sig i stora delar av landet så är det svårt att minska ner på den här kategorin, speciellt om man vill kunna variera mellan iaf 2 jackor för varje årstid.

Men ja, 50% av vår garderob och 90% av vår hall består av denna kategorin. Egentligen ska skor också in här men tror jag behöver lägga dem i en egen kategori för där är vi innen i sentimentalitets-zonen och rör oss igen.

Ljusplottret bakom soffan

Ni vet hur man ska dammsuga bakom soffan etc etc. Jo det gäller inte om man har en hög med diverse ljus, doftwax mm som bor där. Borde hitta ett hem till ljusen vi använder och göra mig av resten, det har ju stått där sedan vi flyttat in, och nu efter vi flyttade byrån är det ett av de sista platserna som spindlarna hänger på. Skulle va skönt om de flyttade ut.

Gamla ljudsystemet till tvn på vinden

J, det är dags. Nu ryker det… Vi kommer inte använda det för det har snart stått där i 3 år, det är dags.

Städlådan

Kill it with fire? Inte? Nej men tvätta det som ska tvättas, släng det som är tomt och börja på en ny, lite mer motiverad plats för städning.

Medicin-lådan

Ganska minimalistisk ändå men finns nog saker som kan minskas ner, slås samman, rensas ut.

Te-skåpet

För att göra oss av med vår barvagn och flytta ut innehållet i skänken i köket så krävs en mindre rokad. Baksakerna behöver flytta upp i tallriksskåpet och de tallrikar som är kvar ska in i teskåpet och sen kan alkoholen komma in på baksakernas plats.

Sov- och träningskläder

Det är dags att ta beslut, hur många pyjamasar behöver man när man sover naken och enbart använder pyjamas på årets enda kalla månad? Hur många yoga pants är rimligt när man ändå yogar i långkalsonger och de svarta favorittightsen (eller underkläder haha). Och hur många bandtröjor är för många? (Giltas det när det gäller Bruce Springsteen? Eller är hans t-shirts en egen, oslängbar, kategori?)

Mina smycken

Jag har ordentligt rensat i de jag använder dagligen, men skatan i mig kan inte göra mig av med glittrande saker. Så just nu står jag i valet och kvalet om jag bara ska acceptera att det är en nördig grej jag får lov att behålla, eller om jag ska låta det mogna lite till, eller om jag bara ska bita i det sura och rensa igenom dem. (Skatan: ABSOLUT INTE!)

Är ni kvar? Guldstjärna om ni tog er igenom det här inlägget! Är mer en lista över saker jag inte orkar ha i huvudet men som man lätt blir hemmablind på. Så skönt att nu ha den i skrift, och kommer säkert vara rolig att titta tillbaka på i framtiden när jag lever mitt bästa minimalistiska liv! Ha en amazing dag nu!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *