JULKLAPPSTIPS – VINTAGESMYCKEN

Den bästa presenten enligt mig!

Vivianna Torun Bülow-Hube

Nu när det närmar sig juletider tänkte jag slå två flugor i en smäll och göra en lista på smycken jag tycker är vackra på Kaplans just nu och samtidigt slå ett slag för att köpa second hand till jul.

När jag letade efter en vigselring märkte jag ganska snabbt att det som standard guldsmeden sålde inte var det jag letade efter. Jag var ute efter något ganska specifikt men jag visste inte riktigt vad utan att se det. Så jag började scrolla på Kaplans, något som nu har blivit mer eller mindre en söndagshobby. När det gällde vigselring ville jag ha något som jag kunde kombinera med min förlovningsring utan att den tog över. Ringen jag slutade upp med var en av Kaplans egentillverkade alliansringar i vitguld med rubiner och diamanter kring halva, och slät ring den andra halvan. (Se bilden ovan) Den ringen låg helt tätt emot förlovningsringen, var näst intill exakt lika bred, hade samma infattningar kring stenarna som min förlovningsring och var liten och nätt.

Jag har ju också, som jag nämnt tidigare, funderat på att bli silversmed. Och om inte på heltid så i alla fall på hobby-nivå! Vilket jag använder för att validera mitt eviga scrollande, jag behöver ju inspo! Haha

Ringar

Så jag tänkte att vi kunde börja med att kolla på ett gäng ringar jag tycker är fina just nu! Pärlor och rubiner känns som ett genomgående tema för mig, och allt är såklart i silver eller vitguld då det är det enda jag bär!

Om vi börjar från övre vänstra hörnet har vi den här ringen. Gillar att den har utskurna detaljer som syns från sidan vilket gör den lite mer spännande än en enkel ring. Till höger har vi två ringar med stora pärlor omgivna av diamanter (denna och denna). Tycker det är så vackert med barocka pärlor. Speciellt nummer 3 med det tunna bandet och den assymetriska detaljen med stenarna. Min favorit är dock den sista på översta raden. Den kombinerar allt ovanstående genom att ha en stor pärla, rubiner och en fin detalj när man ser den från sidan.

Om jag inte hade velat fortsätta använda min förlovningsring hade min vigselring troligtvis varit något i stil med den vänstra på nedre raden. Så fin med sina gammel och rosenslipade diamanter och i exakt min storlek dessutom! Om man gillar färg var den här Art Deco ringen med safirer och diamanter från 30-talet gudomlig. Den näst sista ringen är med en opal omgiven av diamanter. Lite annorlunda men gillade verkligen den organiska formen. Sist ut på nedersta raden har vi ringen som påminner mest om min vigselring. Denna är snäppet bredare och istället för att vara varannan sten diamant varannan sten rubin har denna två små diamanter mellan varje rubin. Tyckte det var en riktigt vacker variant.

(OBS! Jag länkar till de olika smyckena men risken finns att de hinner säljas innan du läser det här inlägget. Nackdelen med att shoppa från auktionshus!)

Örhängen

När jag kollar runt har jag oftast en viss sak jag söker efter (denna gången ringar och pärlor) Men ett par örhängen scrollade jag trots allt förbi. Dessa tre fångade blicken lite speciellt! De första (som tyvärr redan är sålda) påminner om örhängena jag köpte på Sicilien och hade när vi gifte oss. Tyckte att rosetterna var så söta på dessa. Jag har också med ett halvt öga hållit utkik efter ett par pärlörhängen med rubiner för att knyta ihop min kärlek till pärlor med smyckena jag använder varje dag. Dessa och dessa var riktigt fina!

Halsband

Om vi nu tar en liten titt på halsband var de dessa tre som stack ut denna gången. Fästet och de lite oregelbundra pärlorna på detta var fantastiskt vackert. Det är något speciellt med rosenslipade diamanter. Likaså halsbandet med en hängande pärla. Även det med två rosenslipade diamanter. Sist ut har vi ett halsband av Torun Bülow-Hübe (min favoritsilversmed om ni missade det här inlägget.) Någon gång i mitt liv ska jag köpa ett av hennes halsband eller örhängen.

Tre specialare

Mycket av det man snubblar över ligger inom de mer traditionella smyckeskategorierna men ibland hittar man några riktigt vackra (om än lite mer svåranvända) ting. Först ut har vi den här vackra solfjädern med turkoser, rosenslipade diamanter och pärlor. Hur fin? Tänk om man fortfarande använde solfjädrar, får gå en tangokurs bara för att få ut det ur systemet (eller vad säger du, Jonathan?). Diademet (tyvärr redan sålt) med sina rena linjer med pärlor på uddarna var precis ett sånt typ av smycke jag hade velat ha till bröllopet förra sommaren. Nu hittade jag dock en fantastisk gammal krans med vaxblommor som passade perfekt. Sist ut är en liten nål i vitguld med diamanter som säljs tillsammans med sitt originaletui. Så söt.

Så, nu har jag fått det här ur systemet! Min blogg börjar mer och mer bli ett ställe där jag pratar ingående om alla mina lite smått nördiga intressen efter att jag redan har lyckats trötta ut både Jonathan och mina vänner. Hoppas ni tycker det var kul! För det kommer komma fler. 😉

Ett doserat pärlhalband jag också hittat på Kaplans.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *