SMÅLÄNDSK MARSKROSSAFT

Och lite bondkatter och loppisfynd

Eller nja, receptet är kanske inte så vidare värst småländskt, det är faktiskt Mandelmanns recept härifrån, men med en liten ändring eller två. Men så här gjorde i alla fall vi!

Vi började med att ställa in siktet på en åker bredvid huset. Kändes precis som att vandra genom en av Sven Nordqvist illustrationer. (Typ denna)

På vägen mötte vi Erikas mamma Helena i fullt sjo med att rensa ogräs i kökslandet. Hur underbart är det inte med ett köksland förresten??

Vi sa hej till katten!

Som efter två sekunder blev mer intresserad av den perfekta solbrännan än oss… Så vi gick vidare.


Nu var det dags att börja plocka!

Helt galet så många maskrosor det fanns i år!

Äntligen var korgen full!

Och vi gick tillbaka till huset igen.

Sen var det dags att plocka kronblad. Kan varmt rekommendera att man har sällskap då detta snabbt blir en hjärndöd uppgift. Det var nog ungefär här vi började ångra att vi valde att göra en dubbel sats.

Ta-da!

Seger!

Och missfärgade fingrar!

Sen pressade vi citronerna och rev zesten.

Förresten! Titta vilka underbara kristallglas som jag hittade på en loppis för 10kr styck! Så fina till bubbel i trädgården eller kanske maskrossaft med en citronskiva och en myntakvist?

Sen var det dags att koka! Först kokade vi upp sockerlagen och hällde därefter i maskrosbladen och citronzesten och lät det stå och puttra i en timme. Sen var det bara att sila, hälla i citronsaften och hälla upp på flaskor. Helena använder alltid sirapsflaskor till saft vilket gav mig mysiga flashbacks till när vi var små.

Ett tips är att använda nästan dubbla mängden citron för denna gången blev det väldigt honungssött. Vi hade ändå i 5st små citroner men det hade nog nästan krävts 8st till en dubbel sats.

Och det var dagen vi gjorde maskrossaft! Och vad kan vara bättre än att avsluta inlägget med en bild på deras andra söta katt. Ha det fint!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *