SPA-DAG FÖR EN BOMBERJACKA

Hur du fixar en gammal aviator jacka (B-3 Bomber Jacket)

Det här är ett avbrott i dagens sändning för att uppmärksamma att detta är bloggens 200:e inlägg! 🥳✨💃🏼 (Sen jag bytte till WordPress år 2017 that is…) kändes som att det ändå förtjänade ett litet extra tut! Men nu till inlägget:

Jag tror inte ens att jag har skämt bort Jonathan så mycket som jag skämt bort helgens nya loppisfynd. Ibland har Jonathan ett grymt öga på loppis, som tex när han hittade den perfekta tekannan från Johnson Bros. för 40kr trots att den saknade stämpel. Och nu i helgen hittade han också den ultimata aviator/bomber-jackan!

Han hade först hoppats på att den skulle passa honom men då ärmarna var för korta skulle han precis hänga tillbaka den när jag sa ”vänta lite” och tog med den in provrummet. Den satt som en smäck!

Dock var bomberjackan väldigt sliten och spröd i lädret och trots att jag gillar den slitna looken så vill jag också att den ska hålla ihop! Torrt läder tål inte mycket!

Vilket man också kunde se då den hade fått ett hål på bröstet (exakt där man sätter tummen när man drar på sig jackan över axlarna) men jag är inte den att säga nej till ett litet projekt! Speciellt inte när jackan reades ut för ynka 100kr.

Så jag googlade fram hur man behandlar läder och la ytterligare 159kr på läderfett och galltvål och sen satte det igång.

Jag började redan på lördagskvällen med att torka av bomberjackan med en blöt trasa och lite galltvål för att få bort allt smuts. Det är viktigt att ytan är ordentligt ren innan man smörjer in den.

Då det kändes lite oskönt att kapsla in vatten i lädret med läderfett så lät jag den torka ordentligt över natten. Så här såg den ut dagen efter när den var nytvättat! Som mitt ansikte en kall vinterdag. Haha nej men skämt åt sido, nu var den iaf ännu frasigare än när jag köpte den och i stort behov av fukt!

Man kunde själv välja om man ville smörja in med en luddfri trasa eller händerna. Jag valde att köra på händerna då man har bättre kontroll. Läderfettet luktade också gott av honung så kändes inte som att hålla på med skovård!

Jag smorde in ett ordentligt lager över hela jackan. Speciellt kring spännen, dragkedjor och fickor som blir extra torra och slitna av användning. Titta så fint det blir!

Sen var det bara att låta den hänga och suga åt sig av fettet (jag lät den hänga en dag) innan jag torkade av överskottet.

Läderfettet jag använde köpte jag här, (det gick åt ca 2/3 av burken till en så stor jacka) och galltvålen här.

Till sist sydde jag igen hålet och broderade över det med en liten ros. Vilket höll på att gå åt skogen och började nästan se ut som en treudd (vilket är najs om man vill se ut som Jason Momoa i Aquaman, mums!) Men det räddades upp till slut!

Såhär blev slutresultatet! Ganska stor skillnad från jackan som hängde med hem från loppisen!

Fick dessutom en komplimang av två tjusiga tanter i Malmö att man bara kunde fota mig rakt upp och ner och skicka in bilden till tidningen för att jag var så fin i jackan! De tyckte den var sån nostalgi! 🥰 Så gulliga!

I mitt bomberjacka-nörderi hittade jag en lite spännande video om bomberjackans historia som du kan hitta här.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *