SPOTIFY WRAPPED

Soundtracket till det här decenniet av mitt liv

Spotify wrapped

Åh herregud, 10 års musik sammanfattat i Spotify Wrapped. Hela mitt liv har jag lyssnat på musik, men det är nog de här 10 senaste åren som har varit min störtsta upptäcksresa. Majoriteten av tonåren och början på vuxenlivet liksom. Jag minns min första matt röda Mp3 laddad med musik från min bästis stora musikbibliotek och ett par låtar pappa lagt in när jag fick den: Say You Say Me, någon låt med Aqua och någon mer jag inte minns. Har ett vagt minne av att det inte fick plats mycket mer än en skiva eller två på den så det gällde att välja låtar med omsorg!

Carro, vännen ifråga, hade en salig blandning som jag lyssnade igenom och plockade mina favoriter ifrån. Det blev en blandning av Maroon 5, Linkin Park, Nickelback och Guns n Roses. Så deras musik kommer alltid ha en speciell plats i hjärtat. Detta var nog 2007-2009.

Men sen gick utvecklingen snabbt. Musiken flyttade till mobilen, appar uppfanns och Spotify kom till. Detta var dock fortfarande tiden när man var tvungen att få en kod av en kompis för att skapa ett konto på Spotify. Jag döpte kontot efter min mest använda smiley: x)

Ja, detta var tiden innan emojis, när man gjorde smileys av vanliga tecken.

Därefter har jag lyssnat massor på musik. Det har gått upp och ner och musiksmaken har varit en blandning av högt och lågt. Minst musik lyssnade jag på under tiden jag pluggade i Norrköping och jobbade i Stockholm. Tror det är ett tecken på hur dåligt jag mådde. Bloggen var också näst intill död då. När jag mår bra är jag kreativ och älskar att lyssna på musik. Gör det där lilla extra för en finare vardag. Men närjag mår dåligt stängs all av. Så glad att saker ändrats och allt är lättare nu. Inte lätt men lättare.

Spotify wrapped

Tänkte vi kunde titta lite på vad jag lyssnat på. Tydligen lite av varje, artister från 55 länder. Troligtvis på grund av min besatthet med Spotifys färdigkomponerade spellistor med en blandning för varje humör.

Spotify wrapped

Genrer

Genrena är en salig blandning, men jag ser att spellistorna med 50, 60 och 70-talsmusik, blandad jazz och middagsmusik har gått varma då jag antar att det är det Spotify har klumpat ihop till ”Adult Standards” . Soul och Folk-pop är jag inte heller förvånad över. Genrerna Pop och Svensk pop känns ganska oundvikligt om man vill lyssna på någon ny musik idag så de kategorierna är nog rimligt. Dock undrar jag i vilken kategori de har plockat i mina timmar med Bruce Springsteen? Haha

Spotify wrapped

Rocketman

Årets mest lyssnade atist är lite pinsam. Tror jag generellt har lyssnat på ganska mycket blandad musik i år, men en skiva som fastnade var soundtracket till Rocketman. Underbar musik från Elton John till att börja med, men Taron Eagertons röst gör den lite mer rockig och raspig så därför har soundtracket har gått på repeat ett antal dagar. (Bara 3h totalt dock, jag är inget freak… haha)

Den här videon kom upp för ett par dagar sedan! Älskar när filmskapare/skådespelare bryter ner ett projekt de gjort och berättar bakgrundshistoria!

Spotify wrapped

Musiken som definierade mitt årtionde

Men tillbaka till musiken. En av de roligaste delarna av Spotify Wrapped i år var att se de senaste 10 årens topplåt och toppartist. Det är helt galet hur musik kan plocka fram minnen, som tex när man 2010 satt i sitt barnrum med fötterna på elementet och försökte peppa sig själv genoma att nostalgilyssna på Bootylicious med Destiny’s Child från 2001 som alltid spelades på radion när man åkte bil när man var liten. Gymnasietiden är inte en highlight i mitt liv när jag tittar tillbaka.

Eller året när man nästan enbart använde Spotify till julmusik och främst för att reta mamma med pappas favoritjullåt ”Juligen”. Såklart har vi också Maroon 5 som favoritartist ett år, troligtvis samma år som jag och Carro åkte och tittade på dem i Köpenhamn.

Spotify wrapped

Om vi hoppar framåt så var det fortsatt dåligt med musiklyssnande fram till förra året då jag levde med Bruce Springsteen i öronen. Året innan, 2017, användes Spotify nästan enbart för Italien-pepp, därav att jag varken känner igen topplåten eller toppartisten men kan till 90% garantera att de kommer från spellistan ”Italian Dinner Party” haha.

Spotify wrapped

Poddar

I år började också poddar att hoppa över till Spotfy vilket såklart fanns med i Spotify Wrapped. Jag lyssnar egentligen bara på tre podcasts för stunden, Billgren Wood, Approachable och On the Line eller Estee Lalonde som den precis bytt namn till.

Spotify wrapped
Spotify wrapped

Mitt årtionde på Spotify

Den här sista sammanfattningen av mitt årtionde på Spotify Wrapped tyckte jag var så bra! Bara favoriterna bland toppartister och blev bland annat påmind om ”Från Balkongen” av Oskar Linnros som jag lyssnade på massor och ”Am I wrong” som jag tror alla lyssnade på 2013.

Ska bli spännande att se vart musiksmaken tar vägen på 20-talet! (Hur galet känns det inte att vi går in i 20-talet nu.) Inte 20-talet man ser framför sig med flappers, glam, sotade ögon och mörkröda läppar. Utan ett helt nytt.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *