Hedgewitch Botanical Oracle, Anima Mundi Tarot, Ethereal Visions Illuminated Tarot & Wild Wood Tarot

Hej på er, jag kanske ska börja det här inlägget med en liten varning, för tycker ni att tarotkort, kristaller etc är helt hokuspokus så är detta inte ett inlägg för er! 😉 Jag tänkte nämligen djupdyka i senaste nörderiet, nämligen tarot. Jag minns när jag var liten och köpte mina första tarotkort (om jag minns rätt ett ganska klassiskt Rider-Waite), hos kristalldamen på Eksjö marknad. Då var jag för liten för att läsa engelskan i guide-böckerna och tappade i sinom tid intresset. Men nu är det väckt igen!
Jag har länge velat börja med journaling, men känt att huvuden snurrar snabbare än jag kan skriva, så i ett försök att sakta ner tankarna och välja ett tema för dagen tänkte jag att tarotkort kunde fungera fint! Det finns oändligt med olika varianter men de fyra finaste på marknaden just nu (enligt mig) är de jag kommer gå igenom här! Jag tänkte att vi först kikar lite på de olika kortlekarna, sedan går in på guideböckerna och till sist några jämförelser på olika kort i kortlekarna.

Tarot-korten
Längst till vänster har vi det som inte riktigt är en tarotkortlek utan mer orakelkort, nämligen Hedgewitch Botanical Oracle. Detta är en kortlek med olika blommor på som är kopplade till ett attribut. I den tillhörande boken står det generellt om växten, dess användning historiskt, och lite om hur den fungerar som ett orakelkort. Överst i mitten har vi mina favorit tarotkort, nämligen Anima Mundi Tarot. Megan Wyreweden är en fantastisk illustratör som skapat den här kortleken med nästan magiska bilder. De påminner mig om Nordnorge, Småländska skogar och sagor. Nedanför finns Wild Wood Tarot som är mer uppbyggd kring naturen och som har den mest omfattande guideboken. Till sist har vi dock den vackraste men mest klassiska tarotkortleken, Ethereal Visions Illuminated Tarot. Illustrationerna är gjorda i Art Noveau/Muchas typiska stil. Speciellt för denna är all den vackra guldfolieringen på korten.

Här ser ni skillnaden i tjocklek på de olika kortlekarna. Till vänster är Ethereal Visions Illuminated Tarot. Denna kortleken är lite större än de andra och därför svårare att blanda. Den har också 80 kort istället för 78 som en klassisk tarotlek. Anima Mundi har bäst kvalitet med tjockare papper, nästan lite canvaslik papperskvalitet och vackra guldiga kanter. Efter den har vi Wild Wood Tarot som också är en riktigt bra storlek, dock är varje kort tunnare och skär nästan in i fingrarna ibland. Till sist har vi Hedgewitch Botanical Oracle som bara har 40 kort och dessa är nästan plastlika.

Två extra
Här ser ni de två extra korten i Ethereal Visions Illuminated Tarot. De har valt att lägga till The Well och The Artist som nummer 22 och 23 i deras Major Arcana. På nätet verkar det vara väldigt delade åsikter kring att mixtra med originalsammanställningen men jag tycker dessa korten känns ganska givande. Jag infogar deras betydelse om ni ’r nyfikna:
The Well: ”The Well is the birthplace of ideas, inspiration, and transformation. All things are birthed from this Creatrix and knowledge flows freely to those who seek it.”
The Artist: ”The Artist is the vessel of creation. This card signifies mankind and shows when you need to open to the knowledge that is available if you stop and set aside the distractions of the human condition and listen.”

Guideböckerna
Den största skillnaden mellan de fyra tarotkortlekarna är deras guideböcker som ni kan se ovan.

Jag älskar att de små böckerna är så smidiga och portabla, men informationen i de stora är väldigt givande och intressant så det är svårt att välja antingen eller.

Jämförelse av korten
Men nu tänkte jag att vi skulle kika på en liten jämförelse av några av mina favoritkort. Jag tänkte att de kunde vara lite roligt att se hur olika illustratörer tagit sig an samma motiv och titta lite på likheterna och skillnaderna. Jag är än så länge inte så insatt i de olika kortens betydelser, så jag jämför mer symboliken och användningen av färg och form så får ni själva göra en djupare djupdykning om ni vill lära er mer. Och för att spara mina fingrar kommer jag från och med nu korta ner namnen enligt nedan haha.
HBO – Hedgewitch Botanical Oracle
WWT – Wild Wood Tarot
AMT – Anima Mundi Tarot
EVIT – Etheral Visions Illuminated Tarot

3. The Empress (The Green Woman, Abundance, Attract)
Som ni ser så varierar namnen lite mellan de olika kortlekarna, men kortet ska vara detsamma i stort. När det gäller orakelkorten så finns det ju inte ett kort per tarotkort, men jag har plockat ut de som nämns passar till i Hedgewitch’s Field Guide.
För detta kortet tycker jag det är fint hur de lila blommorna är genomgående i alla korten utan WWT. Man får också en känsla av vad kortet står för när man ser blommorna med Abundance och Attract. Jag älskar att luktviol, en av mina favoritblommor står för Attract. Det är även Jonathans månadsblomma.

6. The Lovers (The Forest Lovers)
I AMT så är The Lovers ett av de vackraste korten. Trandans känns så idealiskt för det här kortet, men gillar också majstångsvibbarna på WWT.

7. The Chariot (The Archer, Subdue)
Jag gillar farten i detta kortet, känslan av rörelse. Speciellt i EVIT där man också får in lite stjärnor och astrologi.

13. Death (The Journey, Regenerate, Growth)
I detta kortet tycker jag att AMT gjort det bäst, grafiska designern i mig jublar och jag gillar att döden i kortet med ormen inte visar om ett slut, utan mer ett ömsande av skinn. Vilket stämmer bra med HBO där korten som är sammankopplade med Death är Regenerate och Growth, dvs inget slut utan en nystart och att växa.

15. The Devil (The Guardian, Repel)
Det mest klockrena kortet i AMT är The Devil. Alla bilder i Anima Mundi består av bilder på djur och natur, enda människan i hela kortleken är på detta kortet vilket känns så talande. I ljuset är också detta kortet ett av de vackrast folierade i EVIT. Riktigt blänker av guld! I WWT är detta mitt minst favoritkort. Jag tycker inte om skelett som ser ut som att de lever, säkert trauma från Greven i Mysteriet på Greveholm haha.

16. The Tower (The Blasted Oak, Tribulation)
I detta kortet gillar jag också hur AMT illustrerat The Tower som en levande vulkan. Känns respektingivande och effektfullt utan att använda sig av en gubbe som ramlar.

17. The Star (The Pole Star, Enjoy)
Detta är ett av mina favoriter i WWT. Jag älskar att de har med polstjärnan och hur alla de andra stjärnorna cirkulerar kring den. Jag tyckte också om att de kopplat Jordgubb och Enjoy till stjärnan i HBO. De förklarade det med att man skulle njuta av att titta upp på stjärnorna på samma sätt som man njuter av jordgubbar. Lite fint.

18. The Moon (The Moon on Water, Mystery, Dream)
Detta är ett favoritkort rakt igenom. Jag tycker att alla har gjort tolkningen av månen så sjukt effektfullt och vackert. I EVIT är det nog mitt absoluta favoritkort. Jag tycker också om att månen kopplats samman med Mystery och Dream i HBO. Ghost Pipe känns som en klockren art för Mystery då de verkligen ser ut som om de kommer från en annan värld ute i naturen.

20. Judgement (The Great Bear, Nourish)
Jag gillade i EVIT att detta kortet visar på ett mellanläge mellan världar, känns som ett fint sätt att se det på. WWT blir återigen lite aggressiv i det här kortet. Lite spännande att just Nourish är ordet som valts till detta kortet från HBO. Måste nog läsa mig in lite mer på det.

King of Cups (King of Vessels)
I WWT så har ganska många av korten bytt namn, men även vissa av Minor Arcana. I en klassisk kortlek finns det Cups, Pentacles, Swords och Wands, Men i WWT har Cups bytts mot Vessels, Pentacles bytts mot Stones, Swords bytts mot Arrows och Wands bytts mot Bows. Så det är liknande men inte samma, och lite smått förvirrande ibland. Jag älskar Hägern på WWT. I AMT var det kortet med späckhuggaren som gjorde mig helt såld. Hur magisk är inte den bilden?

Och det var alla för det här inlägget! Till sist tänkte jag bara visa hur jag förvarar korten på ett smidigt och lättåtkomligt sätt (ser jag dem inte så finns de inte, och behöver man flytta en sak för att komma åt dem så kommer jag inte använda dem). Därför köpte jag sånna här genomskinliga stapelbara lådor.

Så kan de stå i bokhyllan tillsammans med även de större gudieböckerna. Tack till alla er som orkade tar er hela vägen hit. Det blev ett långt och nördigt inlägg, men kändes väldigt lärorikt och intressant. Någon gån i mitt liv vill jag illustrera mina egna tarotkort.