TRÄDGÅRDEN – MAJ 2020

Luktärtssådd, plantering och småfix

Godmorgon ute i försommarvärmen! Bloggandet går sisådär just nu, troligtvs för att datorn bara påminner om studier och man är så trött på att sitta och skriva när skoldagen är slut. Så därför tänkte jag idag hacka systemet och blogga innan studierna! I helgen satte pollenallergin igång ordentligt och jag fick ligga i soffan hela söndagen och snörvla. Men innan dess så hann jag fixa ett par småsaker i trädgården. Nämligen ta hand om mina stackars luktärter.

Jag ställde ut dem enligt anvisnigarna jag fått, men tror tyvärr det blev lite för tidigt för nästan alla blad blev helt vita och många av plantorna dog. Som ni kan se på bladen jag håller i handen. Jag klippte ner dem ändå och nu ser jag att många har återhämtat sig och fått nya blad! Så det finns kanske hopp ändå! Men för att de ska överleva behöver de mer jord, så det var dags att plantera ner dem.

I våras hade jag någon storslagen plan om att plantera ner dem i fina tunnor eller zinkbaljor, men nu har tiden sprungit iväg, och då inget annat har flyttat in i pallkragen får de nu bo där tillsammans med min rabarber. Ska skappa lite fler pinnar åt dem att klättra på men detta fick duga så länge.

Sen ska min mamma också få ett par, men då jag inte vet när vi kommer åka dit igen så får några bo i krukor sålänge!

Grannens katt Morris kom flygande ut ur häcken och gav mig en smärre hjärtattack, sen klampade han runt i luktärterna och ställde sig på kanten av pallkragen och gosade. Innan han avslutningsvis käkade lite gräs. Haha. Trevligt sällskap! Bara synd att jag är allergisk, men i allt pollen märker jag inte vad som är vad haha.

Såhär ser det ut på avstånd!

Rabarbern har blivit helt galet stor! Förra året när jag köpte den var det bara tre små stjälkar. I år kanske får bli första skörden!

Och här är min nya lilla bebis, min Actaea Simplex ’Brunette’. Längtar till hösten då den blommar! Tills dess får vi njuta av de vackra blodröda bladen!

Jag försökte också gräva fram pionerna från gräset och ge dem lite ny jord. Jag placerade dem här precis när vi flyttat in då det var en inflyttningspresent från mamma och pappa, men ska nog egentligen göra en rabatt här, eller flytta dem lite. Men vill se om de blommar innan dess! (och tror man helst ska flytta dem på hösten om någongång.)

Och avslutningsvis, tulpanerna jag vann på Instagram förra året har äntligen börjat blomma bakom hammocken!

Rabatten har tagits över av ogräs, men det och gräsklippning är nästa projekt, hur fina är de inte?!

Men bakom hammocken syns de inte så jag plockade med några in i en bukett. Hur underbart att kunna plocka tulpaner bara sådär?

Såhär ser min andra pallkrage ut just nu. Lite jordgubbar och smultron i ena kanten, vitlök i andra (varför sådde jag bara 8st kan man dock undra, borde gjort en hel pallkrage!) och i mitten står de luktärter som inte grodde eller som dött. Tänker att jag får ge dem ett litet tag till innan jag ger upp.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *