URVALSPROVET

Till Trädgårdsingenjör – Design

antagningsprov trädgårdsingenjör design

Jag tänkte att det var dags att berätta lite om urvalsprovet jag gjorde när jag sökte till utbildningen Trädgårdsingenjör – Design. På SLU (Sveriges Lantbruks Universitet) finns det flera liknande utbildningar om man är intresserad av att jobba naturnära. De jag stod och valde mellan (utöver mitt förstaval, Trädgårdsingenjör – Design) var Landskapsarkitekt, Landskapsingenjör och Trädgårdsingenjör – Odling. Alla är liknande men fokuset skiljer dem åt.

Jag fastnade dock för utbildningen Trädgårdsingenjör där det fanns två olika inriktningar, Odling för de som vill djupdyka i odling, kemi och planering och Design för de som vill jobba med formgivning av grönutrymmen. Jag tror att fördelningen är ca 70 platser på Odling och ungefär 25 på Design. Till Odling söker man enbart med betygen, men till Design ska man även göra ett urvalsprov samt va med på en provdag på Alnarp. Det är antagningsprovet tänkte jag visa idag!

De första veckorna på Alnarp

Men först lite om de första veckorna på Alnarp. De har varit så härliga! Vår lärare i Botanik och Växtkännedom (Jonatan Leo) är jätteduktig och får ett ganska informationstungt ämne att flyta på! På vägen till och från skolan har jag (tillsammans med Michelle Obama i form av hennes ljudbok Becoming) sett hur morgonljuset har gått från varmt soligt till kallt och klart och t-shirt har bytts ut mot kappa och halsduk. Jag har de senaste tre veckorna spenderat mer tid utomhus än jag har på säkert 7 år, vilket känns så skönt.

Man kan jämföra min nya utbildning med att skaffa glasögon, det känns som att jag för varje dag som går ser min omvärld lite tydligare. Ser detaljer som alltid varit där men bara i bakgrunden, lite suddigt och ut fokus. Fenomenet med plant blindness som vi gick igenom på första föreläsningen är verkligen så intressant! (Googla det!) Det känns också som att personerna som drar sig till den här utbildningen är väldigt jordnära och milda vilket passar mig perfekt!

antagningsprov trädgårdsingenjör design

Första uppgiften

Urvalsprovet bestod av tre delar och första uppgiften löd såhär:

Du har åkt vilse med tunnelbanan i en stor stad någonstans i världen. Du går av för att ta nästa tåg tillbaka, men ångrar dig och går istället mot utgången. Vägen dit slingrar sig genom en smal tunnel och det känns överraskande långt att gå. Till slut ser du dagsljuset bryta fram och efter en tvär krök är du ute. Det som möter dig är en syn du aldrig hade velat missa och du tänker: vilken tur att jag åkte vilse!

Det var så spännande att höra hur alla klasskamraterna hade tolkat uppgiften, vissa tänkte sig att de kom ut i en helt annan värld, eller på en tropisk plats. Jag, med huvudet fortfarande fyllt av Stockholm efter att ha spenderat föregående år där tänkte lite mer rakt på sak och försökte skapa en temporär park mitt inte i storstan! Nersjunken och undangömd från stimmet och stöket.

antagningsprov trädgårdsingenjör design
antagningsprov trädgårdsingenjör design

Andra uppgiften

Att vistas i trädgård och natur upplever många människor som avstressande och vilsamt. Forskningen har visat att det har en god inverkan på hälsan och kan hjälpa människor att återhämta sig från t ex utmattning. Hur skulle du gestalta ett grönt rum för återhämtning? Rummet kan vara avsett för en fiktiv person eller någon du känner till som verkar vara i behov av en sådan plats.

Där man skulle illustrera det gröna rummet i två vinklar och motivera hur man tänkte. Om jag ska vara ärlig utgick jag väldigt mycket från min egen trädgårdsplätt och valen jag gjort där för att få en yta med lugn och ro och trivsel. En hammock i ett hörn, vatten som porlar (hade varit drömmen i den egna trädågrden men lite svårt att genomföra) och blommor i dämpade och milda färger.

Tredje uppgiften

Den tredje delen var att berätta lite om sig själv och varför man valt att söka till utbildningen.

antagningsprov trädgårdsingenjör design
antagningsprov trädgårdsingenjör design

Jag valde också att montera upp urvalsprovet med hjälp av jutesnöre (som jag hade kvar från bröllopet) för att de skulle sticka ut lite från mängden.

Det roligaste med urvalsprovet var att jag upptäckte att man skulle göra ett prov onsdagen innan det skulle vara framme med posten i Alnarp på måndagen. Så allt stressades ihop på en dag innan det skickades iväg! (jag tänkte att 2-3 dagars marginal vill man gärna ha när det gäller Postnord.) Men det gick ju ganska bra ändå för nu sitter jag ju här, tre veckor in!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *