UTPLANTERING AV DAHLIOR

Min dahliahäck i pallkrage

Utplantering av dahlior

Godmorgon på er! Då var det 1 juni och sommaren är officiellt här! Det känns på värmen de senaste dagarna, att man kunnat gå med shorts och lyckats bränna sig på bröstet och axlarna då man fortfarande inte har rutin på solkräm (aloe vera gel, och SPF 50 är nu beställt). I slutet på förra veckan anlade jag äntligen min dahliarabatt och planterade ut dahliorna Jag pratade om här. Jag hoppas att det ska bli en blommande dahliahäck till senare i sommar som skärmar av uteplatsen och skapar ett fluffigt blomstrade mys kring hammocken. Vi har också fått en rosbuske av mina kusiner så nu ryker det skamfilade päronträdet någon tidigare ägare planterade under syrenen (hur de nu tänkte att den skulle trivas där), och lämnar plats till en 1,5m hög rosenbuske med vita blommor!

Har också en plan om att plantera ett nytt träd mitt på gräset istället, gärna något kulturarvs träd, kanske körsbär, eller plommon? Något som blommar fint och har frukt! Men denna gången ska det göras ordentligt så jag väntar tills rätt träd dyker upp och jag läst på ordentligt om hur det ska etableras.

Men tillbaka till dahilarabatten. Till vänster ser ni hur det såg ut innan när man tittade in i trädgården, och till höger med nya rabatten. Hur fint skulle det inte vara med ett valv med tex en klätterros som leder in till uteplatsen. Då kan man plantera den i pallkragen och låta den växa sig runt! Ahhh… och kanske gräva upp gräset kring tramp-plattorna och byta ut dem mot trampstenar och sen så en vitblommande marktäckare runt om så det ser ut som att man går på fluffiga moln? Nej skärpning Petra! Nu skulle vi ju prata om dahliahäcken! Haha

Utplantering av dahlior

Det jag använde:

  • 2st pallkrage 120×80
  • 2st pallkrage 80×60
  • 7 påsar jord (40L)
  • 2 påsar gödsel
  • Markväv
  • Skarvjärn (för att låsa gängorna på långsidorna)
  • Bambupinnar
  • Förkultiverade dahlior

Utplantering av dahlior

Först hackade jag ut delar av gräsmattan för att kunna ställa pallkragarna jämnt och sedan monterade jag ihop med (en 60cm del som kortsida och en 120cm och en 80 cm som långsida. Så måtten blev 60×200.) Därefter la jag marktäckarei botten och längs med sidorna. Egentligen kan man lägga tidningspapper på botten och gödsel och gräsklipp, men då vi inte har någon tidning använde jag marktäckaren även där för att helt säkert få död på gräset. Dock klippte jag upp ett hål så att jorden under hänger ihop med pallkragens jord (för maskar och liknande).

Utplantering av dahlior

Sedan fyllde vi på med jord. Ca 3 påsar jord, två gödsel och sedan 4 påsar jord till och sen blanda lite lätt.

Utplantering av dahlior

Såhär såg dahliorna ut efter att ha bott i mitt fönster sedan slutet av mars. De långa vingliga till vänster har stått nere i trappen pga platsbrist så vi får se hur de klarar sig ute i solen!

Utplantering av dahlior

En stackars Cafe au lait fick dock sätta livet till. Helt gojsiga knölar av för mycket vatten. Men men… Den bor just nu i komposthinken tills jag vet om den är död på riktigt eller bara leker drama queen!

Och såhär blev det! Före och efter från hammocken, trädgårdsplättens hjärta! Jag placerade dahliorna sicksack och köpte bambupinnar som var lite grövre för att kunna binda upp dem! Hoppas det blir bra.

Utplantering av dahlior

Sen slängde jag också ut ett gäng solrosor i rabatten, det blev dessa tre varianter. Är inte jätteförtjust i vanliga gula solrosor, såvida de inte står i Toscana, men dessa röda, rosa och gröngula tyckte jag var riktigt söta! Älskar att man kan så solrosor på plats och ganska sent under sommaren. Passar ju utmärkt när man haft fullt upp med dahlior och luktärter och inte hunnit förså några andra sommarblommor!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *