VÄCKNING AV TRÄDGÅRDEN FÖR SÄSONGEN

Tulpaner i full blom, rensning, uppbindning, städning

Hej på er! Hur har ni haft det? I april och maj har jag haft mitt fokus på riktiga livet så bloggen har fått hamna på andra plats. Men ska försöka att få upp lite inlägg framöver då det känns som att livet återvänt igen nu när vintern ÄNTLIGEN är förbi. De senaste månaderna har isoleringen och pandemin verkligen gjort sig kännbar. Att känna att livet står på paus och att dagarna är fyllda av tid framför zoom är inte det bästa för ens psykiska hälsa. Men jag har nu äntligen kommit fram till en psykolog, och med solsken och varmare väder är det lättare att komma ut om dagarna. Nu är vi också inne på slutspurten av den här kursen, sedan väntar en sommar av praktik och förhoppningsvis kan vi gå tillbaka till vanliga studier efter sommaren. Men nog om det!

Före/Efter

Idag tänkte jag visa lite bilder från när jag startade upp trädgården för säsongen nu i veckan! När trädgården gick från vänstra bilden till den högra. Jag vaknade i måndags och tänkte, ”vad skulle jag kunna göra som gör mitt liv bättre redan idag” och det självklara svaret på den frågan var såklart att kunna sitta i solen i hammocken. Så det var det dagen ägnades åt!

1. Gjorde rent hammocken och möblerna

Första prion var såklart att göra i ordning hammocken och utemöblerna som stått ute hela vintern. Jag började med att brottas med hammockskyddet och försöka vika ner det (efter att ha insett att den inte fick plats i tvättmaskinen och att jag nu måste ha den där lite mögliga fågelskitna skyddet liggande någonstans tills nästa vinter… haha yay…). Sen sköljde jag av det värsta med trädgårdsslangen, innan det var dags att skrubba hela med diskmedel och en trasa. Som ni ser på bilden var den sjukt smutsig, trots att den stått skyddad hela vintern.

2. Rensade plattorna

Jag tycker egentligen om när trädgårdar är lite vildvuxna och att naturen faktiskt fått ta plats, men nu hade plattorna kommit till ett läge då de inte längre var sådär mysigt engelskt naturalistiska utan mer gav vibbarna av en ödetomt. Som varje år bjöd plattrensandet på en vacker bonnabränna!

3. Band upp klätterrosen

Med rena utemöbler och plattor var det dags att ge klätterrosen lite kärlek. Då den är så ny har den fått växa lite som den velat för att komma upp i höjd, men nu var det dags för några guidande jute-snören så rosen håller sig längs med rosenbågen.

4. Planterade perenner

När jag var hos föräldrarna i småland svängde vi förbi Butik Botanik och köpte ett par perenner! Bland annat Vinca Minor Elise som jag tror kommer trivas under syrenbusken och förhoppningsvis kan vara en marktäckare som hjälper mig att utrota eller bara kamouflera kirskålen. Jag köpte också en till Höstsilverax då förra årets vissnade av torkan och jag trodde den var ett hopplöst fall, för att nu upptäcka att den faktiskt överlevt! Så nu har jag två. Ett härligt problem att ha tycker jag. Den nya är ’Pink Spike’ och den gamla är en ’Brunette’.

Jag slängde också ner resterna av några höstanemoner och aklejor jag köpt tillsammans med dahliorna, men som tyvärr fått ligga och ruttna i sina påsar och som med 99% sannolikhet är helt döda. Jag lägger dem på ångest-kontot, med saker jag köper när jag är på topp, men som jag sen inte har energin att plantera/fixa med på grund av mitt mående. Tror det kallas livet! Men Anemone x Hybrida ’Honorine Jobert’ och Akleja ’William Guiness’ står fortfarande på ”måste ha i trädgården listan”.

5. Plockade bort trampstenar

Sedan bestämde jag mig i år för att ta bort trampstenarna och istället använda dem som kantstenar i rabatten. (nergrävandet av kantstenar är dock en annan dags projekt så de får stå såhär provisoriskt).

Målet är att göra gräsplättarna som finns kvar till någon typ av äng (för biologisk mångfald), och att antingen klippa en gång fram till rosenbågen, eller i ett senare skede gräva ut en gång och köpa större trampstenar (med rätt mellanrum så man faktiskt kan gå på dem) och sedan plantera en vitblommande marktäckare runt omkring. Men vi får se! Just nu så får gräsmattan ta över där igen!

6. Planterade luktärter

Sedan åkte resten av förra årets luktärtor i jorden som jag köpte av Cecilia Wingård och som sedan har förvarats i frysen. Jag hade förodlat dem inomhus, men kanske inte så länge som de egentligen borde. Men då jag vet att de kommer vara tre hektiska veckor framöver så tänkte jag att det var lika bra att få dem i jorden direkt. Jag skaffade också två spaljerer från biltema i år som man kan sätta på kanten av pallkragen, för att slippa bråka med bambupinnar.

7. Räddade pionerna

Som varje år gräver jag också fram mina stackars pioner som bor i gräsmattan. I år valde jag också att sätta en bambupinne vid dem för att undvika att man råkar gå på dem innan de kommit upp ordentligt.

Slutresultatet!

Och såhär ser en nyvaken trädgård ut. Så himla härligt att kunna sitta utomhus igen!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *