VIVIANNA TORUN BÜLOW-HÜBE

Ett inlägg om silversmeden Vivianna

Vivianna Torun Bülow-Hube
Vivianna Torun Bülow-Hube

På senaste tiden, efter att ha sett alleles för mycket Mad Men, men också efter att ha ägnat det senaste året med att titta inåt, komma underfund med vad jag tycker, på djupet, så har jag observerat att samhället är inne i ett nytt 60-tal. Jag tror att världen går i cykler, inte bara när det gäller mode som kommer igen, utan också hela samhällsandan. Just nu känner jag att vi är inne i 2000-talets 60-70-tal. Allt blir enklare, mer jordnära. Personer ifrågasätter hur samhället sett ut och en lägenhet fylld med nya vita IKEA-möbler (eller allra helst något mycket mer exklusivt som min mamma påpekade) är inte längre idealet. Vi vill ha djup och mening och ta hand om planeten vi bor på.

Kanske är det därför jag har relaterat och dragit mig så till Vivianna det senaste året, eller så är det bara för att jag alltid har tyckt om hennes estetik. Oavsett vad, här kommer i alla fall ett inlägg jag har velat skriva länge om Vivianna.

Vivianna var en svensk silversmed som föddes 1927 i Malmö. Hon var en av de första kvinnliga silversmederna som tog sig ut internationellt. Men jag ska inte gå så djupt ner i hennes historia. Det finns både en Wikipedia-sida och hennes bok till för. Jag tänkte fokusera det här inlägget på att uppskatta hennes estetik och förklara varför jag är så fascinerad av henne och hennes liv.

Jag har alltid älskat smycken från Georg Jensen. Det är troligtvis mina danska gener som lyser igenom. Men tidigare har jag inte fäst så stor vikt på silversmederna bakom Georg Jensens designer utan trott att det har varit ett märke i sig själv.

Vivianna Torun Bülow-Hube

2015 ärvde jag denna klockan efter farmor. Det är Viviannas klocka som hon döpt efter sig själv och som produceras av Georg Jensen. Jag minns så tydligt när jag stod i hallen hemma hos farmor och farfar och hon visade den. Hur hon visade upp sin nya klocka och hur hennes hand kramade om den när hon hade den på handleden, precis som hon alltid kärleksfullt kramade om armen på oss i familjen när vi pratade med henne. (Vill bara sätta in en parantes och säga att min farmor var den bästa farmorn! Punkt slut. Mycket opartiskt jag vet.) Hon hade alltid den här klockan när det var jul eller något festligt tillfälle. Så när jag ärvde den blev jag så glad. Det är ett så fint minne av farmor. Att kunna gå runt med klockan och tänka att den kramar om armen på samma sätt som när farmor gjorde det. (Nej nu blir jag aldeles för nostalgisk! Det är naturligt att de gamla dör, men jag kommer nog aldrig riktigt kunna acceptera det.)

För ett par år sedan stannade klockan, batteriet är väl slut. Men jag har inte riktigt kunnat förmå mig till att byta batteri. Främst för att den stannade på prick klockan 4, mitt lyckonummer, men också för att det påminner om hur farmors tid nu står stilla. Sen så fastnade jag så vid hur Viviannas tanke med klockan var. Från början designade hon den med enbart en sekundvisare, med en urtavla i spegelglas och utan siffror. Det var i samband med en utställning i Lovren 1962 med temat ”Gör något du inte tycker om.” Hon tyckte illa om tiden som jagar en och gjorde därför en klocka som inte visade tiden, med urtavla i spegelglas för att man, när man tittade i klockan, skulle se sig själv och bli påmind om nuet. Armbandet är också öppet i ena sidan så att man inte ska känna sig fångad av tiden.

Det var klockan och historian bakom som gjorde att mitt intresse för Vivianna väcktes.

Vivianna Torun Bülow-Hube

När jag flyttade ner till Helsingborg köpte jag ringen med rökkvarts som gjordes för att fira 50-års dagen för hennes samarbete med Georg Jensen. Rökkvarts är min favoritsten så jag köpte den som en symbol och motivation till att ta itu med min ångest, att sätta mig själv i fokus. Jag köpte ringen i silver, för jag tycker det känns som en bättre hyllning än de i guld. Hon var ju trots allt en silversmed.

På en av mina loppisrundor mötte jag min Faster i mataffären och berättade om hur jag var intresserad av silvermide och Vivianna och hur jag vill lära mig mer och i sinom tid testa att göra egna smycken av strandsten. Jag berättade också om hennes bok (Samtal med Vivianna Torun Bülow-Hube av Ann Westin) som jag letade efter på loppis och i antikaffärer för att då höra att hon hade den hemma! Då jag fyllde år bara ett par veckor sedan så var hon så fantastiskt snäll och gav mig den i en tidig födelsedagspresent. Jag läste klart hela boken samma kväll. Den är som en intervju i textformat fylld med bilder från hennes liv. Jag älskar att gå tillbaka och titta på bilderna och drömma mig bort.

Vivianna Torun Bülow-Hube

En av mina favoritsmycken som hon designade var hennes olika hårkammar. Så vackra med ädelstenar som hänger som daggdroppar.

Vivianna Torun Bülow-Hube

Jag älskar också hennes halsringar med hängen i ädelstenar så som bergskristall, bärnsten och rökkvarts. Hennes öronhängen med en strandsten som hänger längst ner är något jag skulle vilja testa att göra själv någon gång. Såvida jag inte har turen och snubblar över några av hennes egna i en antikaffär.

Vivianna Torun Bülow-Hube

Hur häftigt är det inte att haft möjligheten att träffa Picasso och visa sina verk för honom.

Vivianna Torun Bülow-Hube

Hennes liv är väldigt fascinerade och jag rekommenderar verkligen att ta er en titt i hennes bok om ni kommer förbi den på ett bibliotek. Jag såg också den här 25 minuter långa dokumentären på SVT som var väldigt spännande.

Till sist vill jag bara säga att jag verkligen gillar hennes koncept om att göra smycken tillgängliga för den vanliga kvinnan, i silver och med stenar och halvädelstenar. Som en motreaktion på tiden hon levde. Hon var också en ensamstående mamma under en tid med en väldigt tydlig familjebild, och att lyckas med sin karriär och samtidigt vara en ensamstående mamma är imponerade. Hennes historia påminner faktiskt lite om Astrid Lindgrens, en annan imponerande kvinna. (Om ni inte har sett filmen Astrid så rekommenderar jag den varmt.)

Vivianna Torun Bülow-Hube
Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *