VRÄKNING AV DET LILLA TRÄDET

Och en dahliauppdatering.

Hej på er, just nu sitter jag och gubbfikar (dvs när man tar bilen och parkerar mot havet och bara njuter av utsikten (ev en kopp kaffe) och chillar) på favvostället. Älskar att sitta och titta ut över sundet och Helsingør. Igår visade J en bild på fb från när vi var på Rhodos för några år sedan och han gick hem från gymmet längs med havet där och bara ”nu kan vi göra detta varje dag om vi vill, va sjukt!”. Att flytta till havet är ett av de bästa besluten vi tagit! Men idag tänkte jag snacka lite trädgård. Sedan vi flyttade in har vi haft ett litet träd i rabatten. Det står precis brevid staketet och under vårt stora syrenträd/buske. Under de två åren som vi har bott här har inte mycket hänt…


Delvis hade en av huvudgrenarna knäckts och saknade bark, delvis så står den så dåligt placerad. Så i helgen var det dags för vräkning! Som jag sa i det här inlägget så är jag sugen på att skaffa ett nytt träd, men då vill jag göra det ordentligt, välja sort med omsorg (gärna ett kulturträd), placera det där de kommer ha gott om plats och sköta etableringen av det ordentligt. Som ett eget litet projekt. Och även om detta skulle kunnat återhämta sig så kändes det som att platsen kunde utnyttjas bättre av den fina buskrosen vi fick av min kusin och hans tjej när de var på besök.

Det är en Madame Hardy som ska få stora vita och täta blommor! Tror det kommer se superfint ut som bakgrund till hammocken. Vi började med att sätta rosen i blöt.

Sen var det dags att försöka vräka trädet. Vi började med att bara rucka på det och det kändes som de borde gå att få loss!

Men efter att ha ryckt ett tag så kallade jag in musklerna istället.

Då gick det snabbt!

Vilken hulk! Haha

Då J blev överlycklig över att han ens fick vara med och pyssla i trädgården erbjöd han sig att gräva gropen till rosen, inte mig emot då jorden här är stenhård, säkert väldigt lerrik samt dåligt omhändertagen av förra ägaren.

Gillar skovalet… men känner att jag nöjer mig med att han nu har på sig riktiga skor när han trimmar kanterna så sa inget! Haha

Sen var det dags att vattna hålet!

På någon sida stod det att man kunde använda benmjöl för att jordförbättra och då jag hade kvar sedan höstens tulpaner slängde jag i lite! Känns inte som att det kan skada hur som helst!

Sen fyllde vi upp med ny och fräsch planteringsjord så att krukans höjd hamnade vid jordytan. Vi tog också och trimmade bort en stor del av murgrönan då den sprider sig som det är!

Innan vi fyllde igen runt omkring och vattnade lite till! Ska bli spännande att se om rosen trivs och hur stor den blir! Stod ca 1,5m hög på lappen. Tror det kommer bli bra!

När rosen var planterad var det dags att ta itu med trädet! J sågade av grenarna med blad och delade sedan upp det i 15-20cm bitar!

Vi luskade fram att det var någon typ av äpple/päron/kvitten vilket är den perfekta kaninmaten/tuggleksaken! Så dessa ska Wilbur och Rosie få. (update: de älskade dem!)

Nu är det dags för en liten dahliauppdatering! (Se tidigare inlägg här och här) Såhär ser dahliorna ut nu! De verkar trivas ganska bra! (Efter detta har jag dock lyckats bränna några blad genom att vattna dem i solen, men det är det som är så kul med trädgård! Att lära sig av sina misstag.)

Dessa två var de som inte fick plats i fönstret inomhus utan stod längre ner i trappen. De blev långa och rangliga och bladen tålde inte riktigt solljuset och vissnade ner vilket lämnade kvar det ni ser ovan.

Så jag bestämde mig för att klippa ner dem! Ska bli spännande att se om de tar sig eller fortsätter att se skrangliga ut!

Som belöning för vårt hårda arbete åt vi kladdkaka med mjölk i hammocken. Så mysigt! Och det var den trädgårdsdagen det!

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *